Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_buxusmot_ze_is_er_weer

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 22 september 2021

De buxusmot, ze is er weer!

Ze hebben even op zich laten wachten, maar deze week zijn de motten van de buxusmot weer gesignaleerd! Volg de vlucht van de motten nauwlettend op om aantastingen door de rups vroegtijdig te herkennen.

buxusmot en buxusrups

Door de koude maand maart vliegen de motten later uit dan vorig jaar. De poppen beginnen massaal te ontluiken dus nu handelen is de boodschap. Hang of plaats een DCM Mottenval, in combinatie met een DCM Cydalima-Pheromone®, in je tuin om mannelijke buxusmotten in de val te lokken. Controleer de val regelmatig om de plaag te monitoren en vervolgens een juiste bestrijdingsstrategie te kiezen.

Gedurende de paringsvlucht leggen de vrouwtjes massaal eitjes op buxus. De ontwikkeling tot rups duurt ongeveer twee weken dus alertheid naar kleine jonge rupsen is dan de boodschap. Grijp op tijd in en voorkom ergere schade later in de zomer. De vlucht van de motten kan even aanhouden, dit geldt ook voor de eileg en het uitkomen van jonge rupsen. Blijf buxus dus regelmatig inspecteren op nieuwe rupsen.

Er komen minstens twee generaties voor per jaar waarbij de rupsen van de laatste generatie overwinteren. Dit maakt de bestrijding extra complex daar er drie momenten zijn in het seizoen om op een degelijke manier de rupsen te lijf te gaan. Respectievelijk voorjaar, zomer en najaar. Na een aantal vervellingen en massale vraat verpoppen de rupsen. Deze perfect gecamoufleerde poppen spinnen zich samen met een takje en wat blaadjes in en zijn quasi onvindbaar. Na enige tijd komen de motten uit. Na een paringsvlucht worden er eitjes gelegd en begint heel het verhaal opnieuw. De eerste generatie motten komt voor in het late voorjaar (begin mei – begin juni), de tweede generatie in de zomer (augustus – september). Deze momenten zijn zeer belangrijk voor de monitoring van de buxusmot.

Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen de DCM Mottenval en het feromoon opgehangen worden vanaf half april tot eind oktober. Pieken in de paringsvlucht zijn hieronder weergegeven met een rode pijl. Enkel de mannelijke motten worden aangetrokken door het feromoon en alzo gevangen in de DCM Mottenval. Vanaf het moment dat er motten gevangen worden dienen de planten nauwlettend geïnspecteerd te worden op aanwezigheid van rupsen.

Feromoon buxusmot

DCM Cydalima-Pheromone®

Deze 2 feromooncapsules zorgen voor de monitoring van de buxusmot. De capsules worden gebruikt in combinatie met de afzonderlijk aan te kopen DCM Mottenval. Hang de val vanaf mei op in de nabijheid van buxus. Plaats de capsules ongeopend in de DCM Mottenval.

1e toepassing: van mei tot juli
2e toepassing: van augustus tot september

 

TIP: Geef je buxus een boost!

Een aangetaste buxus ziet er soms troosteloos uit. Het is echter niet te laat om je buxus nog te laten stralen! Bespuit je buxus met  DCM Bladvoeding Olega® Groen of snoei de plant stevig terug als er slechts weinig bladeren op de plant staan en bemest met DCM Meststof Buxus. Deze voeding bezorgt de plant opnieuw een intens groene kleur en geeft je buxus opnieuw de nodige energie om aan te sterken.

 

#5578

Bron: DCM
www.dcm-info.be