Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_buxusmot_is_er_weer

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 28 september 2020

De buxusmot is er weer

Buxus in je tuin? Dan is de buxusmot (en vooral zijn rups) deze zomer je grootste vijand. In april-mei en ook afgelopen maand hebben we te maken gehad met een vreetperiode. De rupsen zijn momenteel bezig aan hun laatste vreetbuien en zullen weldra verpoppen tot vlinder. Vanaf augustus vindt namelijk de tweede vlucht van de buxusmot plaats. Wees dus vanaf nu extra waakzaam en grijp op tijd in!


Lok de buxusmotten opnieuw in de val voor monitoring

Hang of plaats vanaf begin augustus de DCM Mottenval, in combinatie met het feromoon DCM Cydalima-Pheromone® om na te gaan of er al motten aanwezig zijn.

Deze buxusmottenval heeft binnenin een lokstofhouder, een doeltreffend opsporingsmiddel voor buxusmotten.

De voortplanting van de buxusmot wordt beperkt door het lokken en vangen van de mannelijke motten. Buxusmotten vangen is belangrijk in de strijd tegen deze plaag, voorkom dat de motten hun eieren kunnen leggen op in jouw buxusplant. Uit deze eieren groeien rupsen die volop eten van jouw geliefde buxus en later verpoppen tot een nieuwe buxusmot.

Bestrijdt met deze vangbeker de buxuxmot en bescherm jouw buxusbollen, buxushagen en buxusvormen. 

Toepassing van de DCM Mottenval:

  1. Installeer een DCM Mottenval in uw tuin, deze hoeft niet onmiddellijk in de buurt van uw buxus te hangen. Hang of plaats de val zodanig dat ze makkelijk bereikbaar is voor latere controle en het vervangen van de dispenser(s). Plaats ze bij voorkeur op een hoogte van 75-150 cm.
  2. Instaleer de DCM Mottenval zoals aangegeven in de figuur. Plaats 1 dispenser van het feromoon in het korfje bovenaan in de val en plaats bij voorkeur ook een feromoon in het 2e korfje en druk dit in de voorziene uitsparing in het onderste deel van de val. Zo wordt het feromoon het meest efficiënt verspreid en bekomt men een optimale monitoring.
  3. Giet eventueel een weinig water in de val en voeg een druppel zeep toe om te vermijden dat de motten kunnen ontsnappen vóór dat je ze kan tellen. Dit water mag de feromooncapsule niet raken!
  4. Vermijd contact tussen de dispenser(s) en uw vingers. Door de minste aanraking hangt er feromoon aan handen of vingers en kan u onbewust op alle later aangeraakte materialen een geurspoor achterlaten.
  5. Let op! De capsules lijken opengemaakt te kunnen worden maar dienen gesloten gebruikt te worden. De feromonen worden vrijgesteld doorheen de wand van de capsule.
  6. Het feromoon is 6 - 8 weken werkzaam, vervang het dus tijdig.
#5694

Bron: DCM
www.dcm-info.be