Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/cyclanthera_pedata_olijfkomkommer

Tuinadvies

Toon alles uit: "De groententuin"

Cyclanthera pedata: olijfkomkommer of Mexicaanse augurk

Cyclanthera pedata of Mexicaanse augurk
Olijfkomkommer (Vlaamse naam), Mexicaanse augurk (Nederland) is een echte zonneklopper!
Deze toch wel stilaan vergeten groente doet het perfect als buitenteelt en kan zich perfect inleven in het Belgische klimaat.
Een zuidermuur of andere zonrijke standplaats kan de plant alleen maar positief ten goede komen.
Een groente die zowel een sierwaarde als een culinaire waarde heeft!

Teeltwijze:

De teeltwijze van deze groente is echt niet moeilijk en kan door iedereen worden toegepast.
Zaaien kan vanaf eind maart begin april, te vergelijken met een pompoen of courgette.
In potjes kiemen de zaden al heel vlug en dit binnen een week!
De zwarte zaadjes kan je een nacht op een vochtige doek laten ‘voorkiemen’ en onmiddellijk gaan planten,…op die manier is de zaadhuid al lichtjes gebarsten en verloopt het kiemen beter en sneller.
Het opkweken is dan ook niet moeilijk.
Al is het wel belangrijk dat ze warm verder groeien .
Na 15 mei (IJsheiligen) kan je de plantjes uitplanten tegen een brede muur of toren gemaakt van bamboestokken.
Belangrijk en niet te vergeten is dat deze groente enorm kan woekeren.
Zorg dus voor een ruime groeiplaats daar de eenjarige plant zich overal zal gaan vasthechten.

Culinair:

Het consumeren van de olijfkomkommer is perfect mogelijk.
Bij het vers verwerken en in een jong stadium is deze groente heerlijk in een frisse zomersla.
De zachte smaak zorgt ervoor dat alles luchtig blijft.
Het in schijfjes snijden zorgt voor een extra toets in een gerecht!


#1250

Auteur: Angelo Dorny