Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/cycas_zaaien_boomvarens

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 21 januari 2021

Zaaien Cycas recoluta

Cycaspalmen:

Bij het zaaien van cycassen mag je maar een ontkiemingspercentage van 50% verwachten.

Verwijder het houtachtige uitsteeksel van het zaad, dit zou de ontkieming tegengaan. Snij ondiep aan een kant of vijl het zaad.
Scarificatie of insnijden/kerven van zaad:
Het idee hierachter is om water de mogelijkheid te geven binnen te dringen in harde zaden met een dikke schil en zo de ontkieming te stimuleren. Je snijdt/kerft langs beide uiteinden van de zaden zachtjes in en verwijdert een klein gedeelte schil/peul, langs een kant zou al voldoende moeten zijn. Let wel op, dat je niet te diep insnijdt/kerft en zo de kern van het zaad niet beschadigt. Dit wordt vrij vaak met een vijl gedaan. Het gebruik van schuurpapier en de zaden hierover schuren tot je een inkeping/afgeschuurd zaad hebt, werkt ook.

Wanneer het zaad meer dan twee weken oud is, is het het best om het zaad tot 3 dagen te weken in lauw water. Gebruik cocopeat of perlite of een mengsel van beiden. Zaai apart in diepe potten, want de cycas ontkiemt naar beneden met een lange penwortel. Leg de zaden in hun lengte op de zaaigrond en bedek lichtjes met grond. Hou de zaden vochtig en benevel tijdig. Een minimale temperatuur van 20° tot 30° C is nodig voor ontkieming. De ontkieming start normaal na 4 maand maar kan tot 15 maanden in beslag nemen. Vers zaad zal over het algemeen sneller ontkiemen.


 kegel van de Cycas revoluta, valse sagopalm of cycaspalm met daarin de harde zaden


de palmvarens in een tuincentrum.

#1141

Auteur: Danny Mostinckx