Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/creatief_bloemschikken_met_rozen


https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 18 mei 2022

Creatief bloemschikken met rozen uit de tuin en donkere bladeren van de Cotinus

Abrikooskleurige tuinrozen in donker blad van Cotinus coggygria ‘Royal purple’

Vaak hoef je maar je tuin in te gaan om schitterende kleurencombinaties op het spoor te komen. Het donkere van de Cotinus coggygria ‘Royal purple’ combineert schitterend met roze tinten, met abrikooskleurige tinten, met wit, met groene en ook met blauwe bloemen.
Je kunt dus korte takjes van de Cotinus als alternatief voor groenvulling gebruiken en je eigen kleurenvariëteiten kiezen.
Omdat ik open rozen net voor aangekondigde regendagen liever in een bloemstuk verwerk, dan ze te laten rotten of schimmelen; maak ik er dankbaar van gebruik om er een bloemstuk mee te maken.
 
De ronde schaal die een beetje de vorm van een omgekeerde hoed heeft is heel dankbaar om in te werken, het donker blad is mooi in contrast met het glas.
 
Bloemschikbenodigdheden: 

 • een glazen hoedschaal (het centrum is dieper dan de rand van de schaal –vandaar de naam hoedschaal. Als je de schaal omdraait is het net een hoed)

 • groen steekschuim

 • Een scherp aardappelmesje om de bloemen aan te snijden

 • tuinrozen het kleur dat je graag combineert met donker blad

 • Cotinus coggygria ‘Royal purple’

 • groene zaaddozen (hier is Sysirinchium striatum gebruikt) maar kan ook met zaaddozen van juffertjes in ’t groen, of klaprozen vb Prunus nigra takken

 • snoeischaar

Werkwijze bij het maken van het bloemstuk:
Snij een vorm in steekschuim tot net 1 cm onder de rand van je schaal, laat dat op vorm gesneden steekschuim nu eerst water op zuigen. Zonder het onder te duwen, want dan breek je de structuur en zuigen je bloemen te weinig water op.
Knip de cotinus in toefjes van ongeveer ongeveer 10 cm lengte en verwijder van dat steeltje het onderste blad. Blad mag nooit in nat steekschuim zitten, dat rot.
Vul het geheel met bladtakjes, totdat je geen steekschuim meer ziet
Snij je rozen met een scherp mesje schuin aan, zo zuigen ze maximum water op.
Verdeel je rozen over het geheel.
Geef een extra frisse kleur door met een beperkt aantal groene zaaddozen aan te vullen, en dat versterkt ook de paar Cotinusblaadjes die hun groene onderkant laten zien.
Knip met je snoeischaar takken van de Prunus Nigra of een andere donkere tak vb Cornus alba “Kesselringii en steek ze onder het Cotinusblad in het steekschuim in waaiervorm vast . Zo benadruk je nog eens extra de vorm van je schaal.
 
Tips bij het bloemschikken: 

 • Dit type schikking kun je ook met groene bladvulling maken van vb buxus, Hebe, salalblad, klimop, Pieris (= rotsheide), Prunus laurocerasus (= laurierkers), Sarcococca (= vleesbes), Spiraea, Viburnum ,enz… en je kan dan met groene takken werken van groene Cornus of van de Kerria (= ranonkelstruik).

 • Als je niet van strakke takjes houdt, kun je ook takken buigen over je stuk en daardoor het geheel boller maken.

 • Het Cotinusblad heeft een heel subtiel rood randje, dus ook met rode rozen zou je het schitterend kunnen combineren.

 • Met de kerstdagen kun je op dezelfde type schaal werken met kerstgroen en er ipv de zaaddozen kleine kerstbolletjes in verwerken. Je zou dan de takken ook in de vorm van een ster kunnen samen binden met zilverdraad of draad in de kleur van je bloemen.

 • Wil je eens extra feestelijk uit de hoek komen, dan kun je ook met orchideeën werken en parelspelden gebruiken ipv de zaaddozen.

 • In de lenteperiode zou ik zeker met fris groen werken en dan kun je er zelfs bloeiende lentebolletjes in steken vb blauwe druifjes of kleine tête à tête paaslelietjes, of krokusjes 

succes

#1610
Terug naar boven icoon