Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/courgette_zomerse_groente

Tuinadvies

Toon alles uit: "Vruchtgroenten"

Courgette: zomerse groente (of is het fruit?)

courgettenCourgettes of mergpompoenen zijn leden van de familie van de kallebassen waartoe ook de reuzenpompoen en de mini-patisson behoren.
Ze doen het prima in elke moestuin en zelfs in potten op het terras. In de winkels liggen voornamelijk groene courgettes maar er zijn ook gele en groengeel gestreepte.

Naast de klassieke langwerpige vorm zijn ook de er ook bolvormige die je makkelijk kan opvullen.

Fruit
Botanisch is de courgette geen groente, maar een fruit.  Courgettes waar de bloem nog aanzit worden als 'courgette fleur' verkocht en zijn in Italië en Griekenland een delicatesse.
Courgettebloemen kunnen gevuld worden en/of gefrituurd.

Kopen
Een courgette moet stevig aanvoelen, een ongeschonden schil en een mooie kleur hebben.

Bewaren
Courgette bewaar je zeker niet in de koelkast, ze gaan er bijzonder snel rotten. De ideale bewaartemperatuur is tussen de 10 en 13 °C.

Keuken
Kleine courgettes (max. 30 cm) zijn het lekkerst. Je hoeft ze niet te schillen en kan ze ook perfect rauw eten, in dunne plakjes of lange slierten gesneden. De uiteinden moet je altijd afsnijden want die zijn niet eetbaar. Courgettes worden gekookt, rauw, gebakken of gegrild gegeten en zijn een must in een zuiderse ratatouille. Grote courgettes kan je perfect vullen en daarna gratineren.

courgette - zomerse groente of is het fruit?

Courgettefrittata met paprikacoulis (4 pers.)

  • Courgettefrittata met paprikacoulis1 courgette, gehalveerd en in dunne plakken gesneden
  • olijfolie
  • 4 grote eieren, losgeklopt
  • 125 g ricotta, uitgelekt
  • 50 g geraspte parmezaanse kaas
  • 2 salieblaadjes, in reepjes gesneden
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 rode paprika's
  • 2 kl suiker
  • 1/2 ui 
  • 1 el olijfolie 
  • 1/2 teentje knoflook
  • peper en zout
  • wijnazijn

Bereiding:

Snijd voor de coulis de paprika's, ajuin en look in grote stukken. Fruit ze aan en stoof ze verder 20 min. in de pot. Mixen met de staafmixer en door de puntzeef passeren zodat de velletjes achter blijven. Breng op smaak met peper, zout en een beetje wijnazijn en laat afkoelen. De coulis kan perfect vooraf maken en enkele dagen bewaren in de koelkast.
Stoom de courgette beetgaar, schrik onder koud water en laat goed uitlekken. 
Meng de eieren met de ricotta, salie en de helft van de parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper en doe er de courgette bij.
Verwarm een scheutje olie in een bakpan met antiaanbaklaag, giet er het eimengsel in en bak de frittata ca. 10 min. op een zacht vuurtje. Zet de pan als de bovenkant begint te stollen even onder de ovengrill.
Serveer in punten gesneden samen met focaccia en coulis.


#4419

Bron: Flandria