Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/courgette_recepten_en_weetjes

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 30 maart 2020

Courgette recepten en weetjes

De groene pompoen

Courgettes zien er uit als grote, dikke komkommers. Maar ze smaken heel verschillend en zijn eigenlijk familie van de pompoen.
Oorspronkelijk komen ze uit het bovenste deel van Latijns-Amerika. Al eeuwen geleden gebruikten de Indianen courgettes als hoofdgerecht bij hun dagelijkse voeding. Ze gooiden de schillen niet weg:
die werden gedroogd en tot matten gevlochten. Eens geroosterd, aten ze die ook op!

Andere weetjes over courgettes:

  • Jonge vruchten van de courgette dragen nog bloemblaadjes, die ook eetbaar zijn.
  • Courgettes schilt u beter niet voor het bakken of stoven, anders valt het vruchtvlees uit elkaar. De steel mag u wel verwijderen.
  • Verse courgettes kan u herkennen aan de stevigheid, de gave schil en aan het frisse steeltje.
  • Wij kennen vooral de groene courgettes, maar deze kunnen ook wit of geel zijn. Zelfs ronde in plaats van langwerpige vruchten zijn mogelijk!
  • Courgettes kunnen worden gekookt, gestoofd, gebakken, geroosterd, gestoomd, gefrituurd, of opgevuld en gegratineerd. Rauwe courgette smaakt nogal flauw.
  • Courgette is een gezonde groente, ze levert maar 28 kcal per 100 g en bevat fosfor, ijzer en vitamine A en C.

Zomerse courgette uit de wok
Recept voor vier personen.

Ingrediënten

1 Flandria-courgette, 5 cl olijfolie extra vergine, 1 pakje spekblokjes, 300 g gepelde grijze garnalen, enkele druppels balsamico-azijn, zwarte peper, 4 boeketjes verse tuinkruiden.

Bereiding:

  • Was de courgette en snijd de uiteinden weg. Snijd de groente eerst in vier à vijf stukken, snijd elk stuk nog eens overlangs doormidden en versnijd alles in staafjes van ongeveer 2 op 2 cm.

  • Verhit de olijfolie op in een wokpan. Voeg de spekblokjes toe en bak ze al roerend 2 minuten op.

  • Voeg de courgettestaafjes en zwarte peper van de molen toe (géén zout wegens het spek en de garnalen). Roerbakken op een hevig vuur gedurende 5 minuten (de groentestaafjes moeten knapperig blijven). Schud de wokpan geregeld op.

  • Neem de pan van het vuur, voeg de garnalen toe en schud de pan enkele keren op. Besprenkel met balsamico-azijn.

  • Verdeel de bereiding over diepe borden. Garneer met een boeketje verse tuinkruiden.

Frivole courgettes
Recept voor vier personen.

Ingrediënten
3 Flandria-courgettes, 1 blik tonijn in olijfolie, 1 à 2 moten verse tonijn (samen 400 g), 1 liter court-bouillon, plukjes dille.
Voor de tomatenvinaigrette: 1 dessertlepel gehakte Flandria-peterselie, 3 dl tomatencoulis, 1/2 dl olijfolie, 1/2 dl arachideolie, 25 cl frambozenazijn, 25 cl sherry-azijn, 25 cl balsamico-azijn, 1 snuifje peper en zout, 1 dessertlepel, gehakte ui, 1 dessertlepel gehakte bieslook.

Bereiding

  • Laat de verse tonijn 1 uur in de diepvriezer liggen.

  • Was één van de courgettes en snijd de uiteinden weg. Snijd de groente in vier cilinders. Maak met een scherp lepeltje (of een speciaal canneleermesje) rondom rond ribbels in de vier cilinders. Hol de
    cilinders uit met een lepeltje, maar zorg dat er een bodem in blijft.

  • Breng de court-bouillon aan de kook: leg er de uitgeholde stukken courgette in, laat de court-bouillon weer opkoken en haal er dan meteen de stukken courgette uit. Fris ze op onder koud water en laat goed uitlekken. Vul ze met de bliktonijn.

  • Was de tweede courgette, snijd de uiteinden weg en versnijd de groente in heel dunne plakjes.

  • Maak ook de derde courgette schoon. Snijd de vrucht overlangs in dunne plakken en elke plak in slierten (“spaghetti”). U kunt dit ook met een mandoline doen.

  • Haal de verse tonijn uit de diepvriezer: u kunt de vis nu versnijden in flinterdunne plakjes.

  • Maak met alle ingrediënten een dikke tomatenvinaigrette aan. Meng goed.

  • Verdeel de plakjes verse tonijn over vier borden. Schik er dakpansgewijs de rauwe plakjes courgette op. Strijk alles met behulp van een keukenpenseel royaal in met de tomatenvinaigrette. Dek de vier borden met keukenfolie af en laat ze ten minste 1 uur trekken in de koelkast.

  • Verwijder de folie en zet op het midden van het bord een gevulde courgettecilinder. Leg een royale hoeveelheid courgetteslingers op de cilinder (ze moeten mooi afhangen). Garneer het bord met plukjes dille.

 

#2141

Bron: Flandria