Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/cornustakken_psysalis


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Cornustakken met Psysalis als strakke schikking.

CORNUSTAKKEN MET PHYSALIS OP VIERKANTE SCHAAL

Ook in de herfst kun je met takken een strakke schikking maken. Hiervoor is groene Cornus en de oranje Physalis ideaal.

De bindtechniek wordt vaak toegepast in bloemschikken. Een binding op deze manier gemaakt, kan heel decoratief zijn. Als je de binding goed aansluitend en zoals hier in dezelfde kleur van de takken maakt, is ze nauwelijks zichtbaar.

 

Dit is een eerder sobere schikking, die zelfs in een minimalistisch interieur past. Wil je er echter bloemen bij verwerken, kun je die als het geen te dikke zijn zeker tussen de takken steken . Je laat ze dan rusten in een bodem water in de schaal.

 

Wil je er een voller herfstschikking van maken of een drukkere schikking, kun je tussen/of op de takken ook zaaddozen en vruchten verwerken, of noten en kastanjes in de schaal leggen en hier en daar ook op de takken lijmen.

 

Waarmee je het stuk kunt maken?

 

  • groene binddraad12-tal mooie groene Cornus takken
  • groen binddraad van Oasis
  • vierkante of rechthoekige schaal (kleur aangepast aan de plaats waarop ze komt; je kunt vb geen bruine schaal op een donkere tafel plaatsen. Een groene schaal of een oranje schaal ware het mooist) Je kunt ook een ovale schaal gebruiken, maar dan heb je eerder een minder strakke schikking. Zorg er enkel voor dat de rand van je schaal waterpas is.
  • 15-tal lampionnetjes van Physalis of lampionplant
  • koudlijm

 

facultatief: noten, zaaddozen, bloemen

 

Hoe ga je te werk?


Je bindt je takken met de groene binddraad. Knip hiervan een lang stuk draad dat je dubbel neemt en er een lus van maakt.


Leg de lus ONDER je 1ste tak , neem de 2 uiteinden van de draad en ga eerst BOVEN de tak en steek dan de uiteinden IN DE LUS


Trek nu de draad naar beneden en naar voor, dit is de richting waarin we verder werken en de zichtbare kant van het matje.


Leg op dit draaduiteinde een nieuwe tak


Ga zo verder telkens de draad uit vorige tak onder de nieuwe tak en dan de 2 uiteinden over de nieuwe tak door naar onder tussen je takken en aantrekken.


Sorteer je takken zo, dat de dikte van de takken zowel in lengte als breedte van je werk laat afwisselen.


Op die manier krijg je een soort mat, dat op de rand van je schaal komt te rusten.


Op het einde draai je de takkenbinding om, je ziet dat het onderaan anders verloopt dan bovenaan

Eindigen doe je door je de draden 2 of 3 x te knopen. Knip af op 6 cm van de knoop en stop ze aan de onderkant tussen je binding.

Knip nu met een snoeischaar je takken op verschillende en gewenste lengtes recht af, zodat ze gevarieerd over je schaal liggen.


Verdeel de lampionnen van Physalis over de takken en zet ze vast met koudlijm.
Laat de lampionnen zowel naar links als naar rechts kijken.

 

Dit zou een sobere grafschikking kunnen zijn, maar een dure schaal zetten we meestal niet op een graf wegens kans op wegnemen of vandalisme. De takkenbinding zo maar op een graf leggen, kun je niet omwille van de ijzerdraad in dit type binddraad. Het zou roestplekken geven. Wil je wel een binding makken met takken, moet je dit met gewone koorden doen, eventueel decoratieve koorden, maar dan ZONDER ijzerdraad in.

 

Deze schikking is leuk voor op een tafel, salontafel, maar evengoed op een sidetafel of laag dressoir. Ze komt best uit als je er van bovenop naar kunt kijken.

#1234

Auteur: Nigella

Terug naar boven icoon