Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/container_planten_potten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 17 oktober 2021

Containerplanten: planten opgekweekt in potten.

Met containerplanten kunnen we het jaar door uitplanten

Containerplanten zijn bomen, struiken (= heesters) en planten die van jongs af aan in een pot, een plastiekfoliezak of in een jute of linnen doek zak zijn opgekweekt. Binnen deze 'container' vormen ze een zeer compact en stevig wortelstelsel. Wortels worden bij het uitplanten niet beschadigd, waardoor de planten veel minder groeivertraging oplopen dan planten die worden verplant uit volle grond.

Met de teelt van deze containerplanten kunnen tuincentra, boomkwekers, marktkramers,... ook in de zomermaanden inspelen op de behoeftes van de klanten. Men kan nu ook bomen en struiken te koop aanbieden op het moment dat ze tijdens de zomermaanden bloeien. Zoals men weet verkopen bloeiende planten nog altijd veel beter dan niet-bloeiende planten.
Containerplanten zijn niet meer weg te denken uit het moderne tuinieren.

Voordelen:

  1. ze kunnen het jaar rond worden uitgeplant (zelfs in hartje zomer mits voldoende watergift)
  2. in de tuin slaan ze na het uitplanten bijna altijd aan = ze groeien verder
    Planten die men in de zomer uit de volle grond haalt zullen het zeer moeilijk hebben om verder te groeien
  3. we kunnen planten kopen en uitplanten op het moment dat ze in bloei staan = zekerheid van onze soortkeuze. U kunt wachten met de aankoop van uw struik tot u precies ziet hoe deze bloeit. U ziet dus welke bloemkleur, -geur, -grootte,... u koopt.
  4. we moeten niet alle planten ineens aankopen en kunnen hierdoor uitgaven en werk spreiden
  5. Midden van de zomer kan men afgestorven planten vervangen.

V oor de meeste bomen en struiken uit volle grond is de planttijd vrij kort van november tot maart. In deze periode zijn de weersomstandigheden door aanhoudende vorst niet altijd ideaal. Containerplanten kunnen daarentegen jaarrond worden uitgeplant. Het uitplanten kan op die manier naar een aangenamer seizoen worden verschoven.

Sommige planten zoals bv. de Cypressocyparis leylandii en de Thuja atrovirens zijn planten die zeer moeilijk te verplanten zijn uit volle grond. Indien we deze coniferen toch willen verplanten uit volle grond dan verliezen deze zeer veel aarde en breken vele fijne wortels af die instaan voor de wateropname. Voor deze en nog andere soorten is het een absolute noodzaak dat we ze van kleins af in containers opkweken.  

Bij het uitplanten dienen we uiteraard de jutezakken of potten te verwijderen. Tegenwoordig bestaan er ook al containers uit verteerbare materialen op basis van aardappelschillen. Deze mogen we bij het uitplanten gerust aan de kluit laten. De wortels groeien er binnen de 6 maanden doorheen terwijl de natuurlijke, milieuvriendelijke potten verteren en afbreken in de bodem.

Containerplanten worden net zoals bij de vollegrondsteelt buiten opgekweekt. Het zijn dus stevig afgeharde planten die zonder problemen aanslaan als ze correct worden uitgeplant. Hierdoor zal de tuinliefhebber ook beschermd worden voor de teleurstelling dat een met zorg in de tuin uitgeplante boom of heester toch nog afsterft.

Door hun compact wortelgestel passen containerpotten vaak in een sierpot en kunnen deze dan een tijdje op het terras op in een bloembak worden gehouden. Later kunt u ze dan nog altijd in de tuin uitplanten. U kunt zelfs bloeiende bomen en struiken zonder problemen verplanten.

#300

Auteur: Kurt Vossaert