Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/coniferen_kerstboomtips

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 22 oktober 2021

Tips bij het kiezen van een kerstboom

Tips bij het aankopen van een kerstboom

Kerstboom kopen, maar dan wel een goede

Voor handelaren in kerstbomen zijn de weken van november en begin december de allerdrukste van het jaar. In zo’n zes weken tijd moeten het hele land en ook de afnemers in het buitenland worden voorzien van kerstbomen. Ze worden geleverd in allerlei maten, van miniboompjes in pot tot bomen van vele meters hoog. De consument heeft dus een ruime keus. Maar wat is een goede boom? En als er zoveel bomen worden gerooid en gezaagd, vernietigen we dan geen natuur? Het antwoord op die laatste vraag is ontkennend. Sparren worden speciaal gekweekt om als kerstbomen te worden verkocht. Er wordt dan ook geen natuur voor gekapt. Op een kerstboomkwekerij worden boompjes geplant van 3-4 jaar oud. Ze zijn dan ongeveer 30 à 40 cm groot daarna groeien ze ongeveer 40 à 50 cm per jaar. Dus een kerstboom van zo’n 2 meter is dus ongeveer 7 à 8 jaar oud.

Keuze
De van oudsher bekende kerstboom is de groene kerstspar (Picea abies) waarvan er rond Kerstmis miljoenen stuks worden verhandeld. Wist u dat deze boom ook een belangrijke economische waarde in de bosbouw heeft en een belangrijke leverancier is voor de houtproductie en het bekende vurenhout? De groene spar is ook een van de meest voorkomende bomen voor de bebossing van Noord- en Midden-Europa. Deze boom is ook geschikt om als kerstboom in de tuin te dienen. Binnen laat hij sneller de naalden vallen.
Een boom die heel sterk in opkomst is als kerstboom is de zogenoemde Nordmann (Abies nordmanniana). De naalden zijn 2 cm lang, glanzend en donkergroen van kleur en prikken niet. Als kerstboom heeft deze tevens de eigenschap het binnenshuis langdurig uit te houden met weinig of geen naaldverlies.
In Nederland wordt ook de Servische spar, Omorika (Picea omorika) gekweekt. Deze komt door zijn vorm en sierlijkheid uitstekend tot zijn recht als kerstboom binnenshuis. Het naaldverlies is hier minder dan bij de gewone groene spar.

De blauwspar (Picea pungens ’Glauca’) is een heel mooie, wat gedrongen boom, met stevige takken. Let op want de naalden zijn nogal scherp.
Een geurende kerstboom met zachte naalden en weinig naaldval is de Nobilis (Abies nobilis). De naalden zijn aan de bovenkant blauw groen. De takken van deze spar worden veel gebruikt voor kerstgroen.

Een leuk mini- kerstboompje is de Conica (Picea glauca ’Conica’), een mooi frisgroen, kegelvormig conifeertje, dat in pot wordt verkocht. De hoogte varieert zo tussen de 30 en 80 cm, dus als kerstboompje van vensterbank tot kleine kamer.

 Aanbod
Behalve de Conica worden de diverse soorten kerstbomen afgezaagd, met kluit en in pot geleverd. De keuze hiervan is afhankelijk van het gebruik dat u van de kerstboom wilt maken. Binnen in de woning is een boom met kluit of in pot aan te raden, om de boom zo lang mogelijk goed te houden en dus naaldverlies zoveel mogelijk tegen te gaan. Het is nu eenmaal niet te voorkomen dat een boom naalden verliest. Een boom laat, als de naalden drie jaar aan de boom hebben gezeten, zijn naalden vallen. De naalden die aan de boom zitten zijn dus van de laatste drie jaar! Daarom zitten er ook geen naalden in het midden van de boom.


Tip
Een goede tip: Als u een boom koopt mogen er nooit groene naalden afvallen, de boom is dan niet vers!
Plaats de kerstboom niet te dicht bij een warmtebron of felle verlichting. Centrale verwarming zal het naaldverlies ongetwijfeld bevorderen. Houd de boom dan ook constant vochtig door hem regelmatig aan te gieten in de pot. Als vuistregel kunt u uw kerstboom ongeveer een halve liter water per dag geven. Dit is natuurlijk afhankelijk van de hoogte van de boom. Planten met een degelijke wortelkluit zullen langer houden.

Zet u de boom afgezaagd in een standaard, neem er dan een met een waterreservoir. Zaag de onderste 5 cm van de stam af voordat u hem in die standaard zet. Heeft u een boom op een kruis gezet, zorg dan dat deze stabiel staat en zet hem het liefst vast om omvallen te voorkomen.

 
Het verband van de spar met Kerstmis is ondermeer terug te voeren tot de Middeleeuwen, naar de traditie van de symboliek rond het verhaal van Adam en Eva op 24 december. Een pittoreske reproductie van de Tuin van Eden toont bomen vol met fruit - het symbool van overvloed. In de loop van de tijd werden die bomen geleidelijk aan vervangen door de naaldboom, een magische plant omdat die altijd groen is. De eerste indicaties van het gebruik van de kerstboom in deze streken komen uit een Duitse kroniek uit 1605. Die beschreef de gewoonte een naaldboom mee naar huis te nemen en te versieren met kleurige rozen van papier, lekkernijen en vergulde ornamenten. Eerst was dit iets wat alleen rijke mensen deden. De Engelse adel volgde dit voorbeeld.
In de negentiende eeuw verspreidde de traditie zich over heel Europa en in alle lagen van de bevolking. Tegen de tweede helft van de twintigste eeuw zien we de kerstboom in huizen overal ter wereld tot in Afrika en Azië aan toe. De gewoonte om glimmende ballen en andere versiering in de kerstboom te hangen komt oorspronkelijk uit het oude volksgeloof dat blinkende voorwerpen een onheil afwerende kracht hebben.

#436