Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/confituur_confiture

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 25 september 2020

Recepten voor het maken van confituur (3)

TOMATENGELEI

Men doet 1 middelgrote, aan stukken gesneden tomaat in de droge beker, dekt af, schakelt over van kleine naar grote snelheid en laat zeer fijn pureren. Men voegt 1 volledig ei en een weinig zout toe, laat daarna nog 5 sec. draaien en schakel dan de machine uit. Men doet het mengsel in een geboterd en vuurvast vormpje, plaatst dit in een grotere vorm met kokend water. Schuif alles in de oven en laat de gelei stevig worden. Na afgekoeld te zijn, verdeelt men de tomatengelei in mooie vormen.

Ik vond dit een uitdaging.  Ik heb een Saint-Pierre tomaat genomen en alles gevolgd zoals hierboven beschreven.  Het resultaat was fantastisch mooi en  nog lekker ook.

CONFITUUR Een zeer oud Frans confituurrecept is ” la confiture de lait.”

Kinderen zijn er dol op. Het wordt op grote sneden brood gesmeerd en is een heerlijk vieruurtje.

  • 1 liter melk (het is fantastisch om dit met echte verse melk van de boerderij te bereiden)
  • 500 gram bruine suiker.
  • 1 vanillestokje om een goed aroma te geven.

De melk samen met de suiker in een stevige kookpot gieten en alles goed mengen.
Nu de pot op een goed warm vuur zetten en voorzichtig laten koken. Wel zeer goed opletten dat de melk niet aanbrandt.
De vanillestok over gans de lengte opensnijden, zodat de zwarte kleverige vanille puntjes kunnen vrijkomen en dan bij de melk voegen.

Wanneer de melk tegen het kookpunt komt, zeer goed opletten dat deze niet overkookt. Het vuur verminderen en steeds goed blijven roeren.
Nu wordt het wel even opletten geblazen. De pot moet gedurende twee en een half uur op het vuur blijven en zodanig dat het juist onder het kookpunt blijft.  Dus: aandachtig blijven, blijven roeren, geen geklets aan de telefoon, geen pc enkel uw confituur in de gaten houden.

Om nu te weten of de confituur klaar is doet men een kleine hoeveelheid in een koud drinkglas, wordt de massa vrij vlug stijf , niet keihard natuurlijk dan is uw” confiture de lait” klaar.

 

Confituur met perziken:

Wie nog confituur gaat maken van perziken: hier volgen enkele ingrediënten die een zeer geslaagd huwelijk vormen met perziken. Men kan bij perziken ook lavendel, munt, noten en citronelle doen.  

Wat ook lekker is bij perziken:

  • Vanille en amandelen
  • Abrikozen
  • Meloen
  • Noten
  • Appels – peren – kaneel

Verbena (6 blaadjes voor 1 kg perziken)

De laatste 5 minuten van het koken de verbena toevoegen en zeker de blaadjes verwijderen alvorens de potten te vullen.Dit kan men enkel doen als men met gewone suiker of met rietsuiker werkt.  

Perziken en lavendel: 1 eetlepel gedroogde lavendel bloemen voor 1 kg perziken.

De gedroogde lavendel in een kruiden bol doen = wordt ook gebruikt om aftreksels voor thee te maken. Ik laat dit redelijk lange tijd mee koken met de vruchten. Dit kan men ook doen wanneer men ”pec plus” of ”minuutsuiker” gebruikt.

Zeker de bol uittrekken voor de potten gevuld worden.

Wat zeer lekker is: Perziken doorsnijden en ze roosteren, ze eerst goed insmeren met boter ”demi-sel”.

 
#722

Auteur: Rita de Clercq