Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/composteren_in_een_wormenbak

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 28 januari 2022

Composteren in een wormenbak

wormenbak composteren met wormen

Composteren in een wormenbak

Wat is een wormenbak?

In grote delen van Vlaanderen wordt het fruit-, groente en tuinafval aan huis opgehaald.  Dit ingezamelde GFT voert men af naar een professionele verwerkingsinstallatie.  Daar wordt het vakkundig omgezet in kwaliteitsvolle compost.
Computergestuurde meetapparatuur zorgt er mee voor da de afbraakorganismen constant onder de beste omstandigheden (vocht, zuurstof en warmte) hun werk kunnen doen.
Composteren in een wormenbak vertoont veel gelijkenissen met wat in de GFT-installatie gebeurt.  Alles verloopt wel op een veel kleinere schaal en ook de mix van afbraakorganismen is anders.
In een recipiënt van hooguit een paar tientallen liters inhoud verteren bacteriën, schimmels, springstaarten, wormen en nog enkele andere natuurlijke bodemdieren het organisch materiaal.  De gebruiker zal deze processen moeten controleren en sturen.  Eerst vereiste om een wormenbak in werking te houden is dus kennis.  Discipline en doorzettingsvermogen zijn nog twee andere basisvoorwaarden.
Deze brochure beperkt zich tot de wormenbakken die binnenshuis gebruikt worden voor het composteren van keukenafval.  Als je een kleien tuin hebt, dan kies je best voor een compostvat.  Een compostbak is aangewezen wanneer je een tuin hebt van enkele honderden vierkante meters groot.

Composteren met een wormenbak
Uiteindelijk resultaat van de wormenbak: goede voeding voor bloembakken

Waarom een wormenbak?

Composteren met een wormenbak is niet eenvoudig. Toch zijn er vele redenen om ervoor te kiezen:

  • Je wil bijdragen aan de vermindering van de afvalberg. Je beschikt niet over een tuin, maar je wil toch je keukenafval winter en zomer zoveel mogelijk zelf composteren.
  • De voedselrijke compost en het percolaat komen je van pas voor de bloembakken op het terras.
  • Je vindt het een uitdaging om een kolonie wormen en andere compostorganismen aandacht te geven, te verzorgen en voor jou het werk te laten doen.
  • Je wenst de wormenbak als didactisch materiaal te gebruiken voor je eigen kinderen of in de school waar je werkt.
  • Je bent compostmeester en wenst ervaring op te doen met deze bijzondere manier van composteren.  Het lijkt je een interessant systeem om op een informatiestand uitleg te geven.  De steeds groeiende kolonie wormen wil je graag delen met startende wormenbakgebruikers.
  • Het is je om de wormen zelf te doen. Je bent visser of kweekt amfibieën.

wormen kwkeken met een wormenbak

Tips bij het gebruik van een wormenbak:

Een wormenbak is geen vergeetput waarin je al je keukenafval kwijt kunt en waar je verder niet hoeft naar om te kijken.  Wil je problemen vermijden, dan zal je regelmatig aandacht en zorg aan je wormenbak moeten besteden.  Je creëert in de bak immers een kunstmatige omgeving voor de wormen en de andere compostorganismen. Je zal er moeten voor zorgen dat de beestjes het er naar hun zin hebben zodat ze zich ongehinderd kunnen voeden, compost produceren en er zich voortplanten. 
Als er iets misloopt, is dat bijna steeds tijdens de opstartfase.  Als beginnend wormenbakgebruiker heb je nog niet de ervaring om tijdig te herkennen wat er loos is en om gepast in te grijpen.

#2768

Bron: VLACO