menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 25 juli 2024

Composteren in de kringlooptuin


composteren in de kringlopotuin

Composteren is een proces waarbij micro-organismen en kleine ongewervelden, organische tuin- en keukenresten omzetten tot een stabiel eindproduct: compost.  Door de compost te gebruiken sluit u de kringloop.  Duurzaam omgaan met materialen is de boodschap!
Zoals de meeste levende wezens hebben de afbraakorganismen in de compostering behoefte aan voedsel, vocht en zuurstof.  Goede composteeromstandigheden bekomt u door voortduren een evenwichtige verhouding na te streven van zogenaamde groene materialen (bijvoorbeeld fruitresten, grasmaaisel, …) en bruine materialen (bijvoorbeeld stro, houtsnippers, …). U kunt composteren in een compostvat of in een compostbak. Andere mogelijkheden zijn een composthoop of een wormenbak.

Composteren met een compostvat of compostbak


Het verschil met een compostbak tegenover een compostvat is dat het vat een bodemplaat heeft. Een compostbak heeft zijdelings en onderaan verluchtingsopeningen. De werking van een compostvat en een compostbak is echter dezelfde.
Composteren met een compostvat gebeurt het best op een plaatsje waar de zon vrij vaak aanwezig is. Indien mogelijk ook niet te ver van het huis, want het keukenafval wordt hierin ook gebruikt. De donkere kleur van een compostvat zorgt ervoor dat binnenin het compostvat de temperatuur hoger oploopt. Daardoor wordt de werking van de bacterieën versneld. 
Onderaan het compostvat zit een geperforeerde bodemplaat. Overtollig vocht kan via die weg wegvloeien uit het compostvat en de nuttige organismen kunnen ook via die weg naar binnen.
Een compostvat wordt 2 tot 3 keer per week belucht. Gebruik hiervoor een beluchtingsstok. De stok wordt op verschillende plaatsen in het compostvat gestoken, draai een kwart en trek de beluchtingsstok er terug uit. Op die manier wordt de goede onderste compost ook deels naar boven gehaald. De organismen die zich daarin bevinden zullen dan ook sneller de bovenste lagen beginnen verteren.

compostvat leegmaken


Composteren met een composthoop

Naast het gebruik van een compostvat of bak kunt u ook natuurlijk een composthoop aanleggen. Dit is natuurlijk nog goedkoper en minstens even efficiënt.
Belangrijk bij het composteren met een composthoop (en ook alle andere manieren van composteren) is dat er geen gekookte etensresten mogen gebruikt worden. Deze trekken eerder ongedierte zoals ratten aan en zijn bijgevolg niet nuttig om de composthoop
De composteersnelheid kan bevorderd worden door ervoor te zorgen dat de composthoop niet uitdroogt.  Vandaar dat een composthoop best in de schaduw wordt aangelegd (in tegenstelling tot een compostvat).

Een ander punt om een goede vertering te kunnen geven is het variëren van de materialen. Probeer verschillende groene materialen zoals gras, keukenafval, eierschalen, bladeren, … te gebruiken in combinatie met bruine materialen (zoals takken, stro, paddenstoelenkweek, …).
Er kan altijd wat kalk aan toegevoegd worden zodat het geheel niet verzuurt.

composteren

Composteren met een wormenbak

Een derde mogelijkheid is een compost opstarten met een wormenbak. Het voordeel daarvan is dat u dat ook binnenshuis kan uitvoeren. Het is zelf aangeraden om dit op een beschutte plaats te doen (liefst met een gelijkmatige temperatuur waar zeker geen vorst in kan).

Kringlooptuinieren met een wormenbak

Het lijkt misschien een akelig idee om al die wormen in huis te halen. Maar wees gerust, de wormen zullen niet ontsnappen en ook geen geurhinder maken. De wormen eten alle rottende stoffen op, zodat er niets overblijft dat kan gaan stinken.
Het eindproduct bij een wormenbak is percolaat. Dit vocht is een zeer nuttig product bij planten als voeding. Hou er wel rekening mee dat je dit percolaat altijd verdunt dient te gebruiken. Op 10 delen water giet je 1 deel percolaat.

#2824
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).