Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/compo_griet_mertens_westerlo_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 19 juni 2021

Tuin van Griet Mertens te Westerlo werd één van de genomineerde tuinen in de tweede wedstrijdronde.


"De Mooiste Tuinen van het Land" wordt georganiseerd door Compo ism Tuinadvies en Hobbytuin-magazine.
De tuin van de Griet Mertens te Westerlo werd één van de genomineerde tuinen in de tweede wedstrijdronde.
 


Griet en Michel in hun romantische bloementuin ´t Goede Gevoel.

Het prille begin.
Twaalf jaar geleden hadden wij het geluk 2000 m² achterliggende grond bij te kopen. Op slag werd onze tuin tweemaal zo groot. We besloten een volledig nieuwe tuin aan te leggen.

We rooiden bomen, vernieuwden de oprijlaan en sloopten een tuinberging. Oudhollandse kleiklinkers kregen bij ons een nieuw leven. We stekten, zaaiden en deelden duizenden plantjes en onze creativiteit nam met de dag toe. Met behulp van passer, gradenboog en tekendriehoek legden wij onze ideeën vast op papier. Stukken grond werden met stokken en koorden afgebakend. De tuinslang werd gebruikt om de vloeiende lijnen te bepalen. Geleidelijk kreeg onze tuin vorm. Rond het strakke huis kwam een eigentijdse architectuur van hagen en massieven, hier en daar opgevuld met bloemen. Verder weg, in de achtertuin, vierde de romantiek hoogtij. Slingerende paadjes doorkruisten weelderige bordereilanden en voerden naar verborgen zithoekjes. De borders waren in het frisse wit met geelgroen en grijs, in pasteltinten of in de prachtige rijke paarse kleuren. Ook het temperamentvolle warme rood, geel en oranje werden niet vergeten.

Onze tuin werd een zalig stukje natuur, gekoesterd diep in ons hart en spontaan doopten wij hem ´t Goede Gevoel.


Zicht op de tuin vanaf het terras.

Belangrijk bij de aanleg van onze tuin.
De tuin moet je een goed gevoel geven. Om dit gevoel optimaal te ervaren moet er een stukje ‘ziel’ van jezelf in liggen. En omdat ik niet de ‘ziel’ van een ander in mijn tuin wil, zou ik de aanleg nooit uit handen geven.

De structuur vormt het skelet van elke goede tuin. Een lijnenspel van hagen en massieven kan heel oogstrelend zijn. Bladverliezende en bladhoudende planten hebben elk hun eigen charme. Variatie in vorm, kleur, textuur en hoogte werkt verrassend. Goed gekozen bomen zorgen voor de verticale dimensie. Paden en verhardingen maken ook deel uit van deze structuur. Een goede structuur komt het best tot uiting  ’s winters als het gesneeuwd heeft. De lijnen tekenen zich dan het best af.

Omdat ik romantisch van aard ben, mogen bloemen, kleuren en geuren natuurlijk niet in het tuinontwerp ontbreken. Daarom hebben weelderige borders zich binnen deze structuur genesteld. Ook zij hebbben een weloverwogen opbouw van kleur, vorm, hoogte, blad- en bloemtextuur.


Weelderige borders met vele nauwkeurig uitgekozen planten.

Onderhoud. 
’s Morgensvroeg trekken mijn man Michel en ik de tuin in en doen elk ons ‘eigen ding’.

Michel scheert de haagjes taps (machinaal wegens de grote hoeveelheid) en werkt ze liefdevol met de hand af op hun bovenrandjes en hoeken. Met de nodige acrobatie brengt hij ook de 3,5m hoge loofgang en de evenhoge halfronde haag terug in vorm. Hij trimt en maait het gazon, behoedt het voor onkruid, geeft kalk en meststof. Hij snoeit en voedt de rozen en verwijdert hun verwelkte bloemen. Hetzelfde gebeurt voor de clematissen. Hij verjongt het struikgewas, hakselt en composteert. In de winter maakt hij klimrekken, bloemensteunen enz…

De borders zijn voor mijn rekening. Tijdens het planten of verplanten wordt, de door Michel gemaakte compost, rijkelijk gebruikt. Ik deel, stek en zaai en tracht de beste combinaties te voorschijn te toveren. Soms gebeurt dit met behulp van kleurkaartjes. Het volgende jaar wordt alles kritisch bekeken en zo nodig bijgestuurd. De borders worden gewied, de planten gesteund en dagelijks de verwelke bloemen verwijderd. Door regelmatig met de drietand de grond te bewerken, worden de wortels van mijn planten van de nodige zuurstof voorzien. Ik schoffel de paadjes en breng niet winterharde planten tijdig in veiligheid. Vorstgevoelige planten krijgen in het najaar een winterdek. En zoals het een goede vrouw betaamt, zorg ik ervoor dat mijn man zich nooit hoeft te vervelen door steeds weer nieuwe tuinprojecten uit te dokteren!

 

Favoriet plekje, genieten van de tuin, ontstaan van de passie en reizen gelinkt aan tuinen. 
Een leven zonder tuin is voor mij ondenkbaar. Een favoriet plekje heb ik echter niet. Genieten van de tuin is simpelweg het prettig ervaren van kleine alledaagse dingen: de geur na een malse zomerse regenbui, het kijken naar het roodborstje dat op de steel van je spade komt zitten, het luisteren naar het gerommel van de hommeltjes in de papavers, het opsnuiven van de heerlijke geur van een roos zoals Gertrude Jekyll, het bewonderen van het enorme kleurenpalet dat dagelijks verandert…

De liefde voor planten krijg je waarschijnlijk bij je geboorte mee en groeit dan verder met de jaren tot het een echte passie wordt. Je gaat informatie zoeken in boeken, kijkt naar tuinprogramma’s en gaat naar voordrachten, beurzen en kwekerijen. Je stelt je tuin open en ontmoet gelijk gestemde zielen om plantenweetjes uit te wisselen. Je gaat zelf naar open tuinen en staat vol bewondering voor de ideeën van andere mensen, want elke tuin is uniek. Tuinreizen vind ik super. Hoewel ik de schoonheid van zuiderse tuinen kan waarderen, hou ik toch meer van tuinen waarvan de beplanting ook in mijn tuin kan gedijen. Engeland is een droom, maar Nederland en België moeten niet onderdoen.

Favoriete tuinjob, planten op het verlanglijstje, aan te raden en af te raden planten, tips.

Mijn favoriete bezigheid is ongetwijfeld de geschiktste plaats zoeken voor mijn nieuwe aanwinsten waar ik niet kon aan weerstaan. Het is altijd een gevolg van een tuinuitstap met de bedoeling van alleen maar te kijken en niet te kopen wegens plaatsgebrek.

Graag zou ik mij de grassen Molinia altissima ‘Windspiel’en Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’ nog aanschaffen. Ook de Actea racemosa ‘Blickfänger’ en het roodbladig fluitekruid Anthriscus sylvestris ‘Ravenswing’ staan op mijn verlanglijstje.

Planten die ik zeker kan aanraden zijn: alle soorten Kalimeris en Nepeta. Ze zijn mooi, bloeien lang en worden niet ziek. Voor de mensen die de moeite willen doen om stekjes te nemen voor de winter, zijn de vrolijke kleurtjes van de Salvia microphylla-soorten (kleinbladige Salvia) zeker een aanrader.

Planten die erg woekeren zoals Aegopodium podagraria ‘Variegata’ (tweekleurig zevenblad), Houttuynia cordata en Fallopia Japonica (Japanse duizendknoop) zijn mooi, maar plant ze liever in een pot dan in de volle grond.

Mijn planttip is: zet je planten niet te dicht op elkaar, geef ze de ruimte om te ademen. In de loop van het groeiseizoen zullen ze geleidelijk de ruimte vullen. Het oogt mooier, de planten zullen gezonder zijn en je zal minder plantenuitval krijgen wegens verdrukking. 

Meer info en foto’s.: website  http://users.skynet.be/grietmertens

 

#2637

Auteur: Compo
COMPO. Mooie planten zonder moeite.
www.compo.be