Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/cissus_rotundifolia_kamerwingerd

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 28 juli 2021

Cissus rotundifolia - kamerwingerd gedijt bij kamertemperatuur op lichte én donkere plekken

Cissus

De Kamerwingerd (Cissus) is een snelle groeier, die per jaar soms 150 cm in lengte toeneemt. Om te klimmen heeft hij houvast nodig, anders wordt hij een hangplant.
Zijn klimeigenschap verraadt familiebanden met de wijnstokgewassen (Vintidaceae), met de bekende druif als verwant.

Per soort kent de plant diverse bladvormen en kleuren. Vereist weinig zorgen, zeker sterke soorten als Cissus antarctica of Cissus rhombifolia. Beide kennen diverse kweekvormen, met al dan niet meerdelige groene bladeren.

Cissus antarctica kan meer dan drie meter hoog of lang worden. De plant laat zich goed leiden en is perfect geschikt voor een saaie hoek of een groene scheidingswand. Door hem regelmatig te toppen wordt hij dicht en bossig.
Hij voelt zich het best bij het raam. Voor donkere hoeken is de Cissus rhombifolia een betere keuze.

Minima is een dwergvorm; Grandidentata is redelijk fors.
Cissus rhombifolia is erg taai, hij overleeft de donkerste plekken en een minimum aan verzorging. Ellen Danica is een cultivar met getande, driedelig samengestelde bladeren met korte steeltjes aan de lange ranken.
Cissus quadrangularis vertoont veel gelijkenis met cactusachtige wolfsmelkachtigen.
Cissus discolor bezit lange, zilver en olijfgroen gemarmerde bladeren met een smalle kleurige rand die een glimp toont van de paarsrode onderzijde. Deze plant is enkel te houden in de warme kas.
Cissus striata is als zwak rankende klimmer uitstekend geschikt voor kleinere ruimtes.

De courantste soorten zijn gemakkelijke planten, die het hele jaar in de kamer kunnen blijven. De Kamerwingerd is goed bestand tegen droge lucht. Loopt er toch iets mis, dan mag de plant fors teruggesnoeid worden.

Enkele praktische tips voor het gebruik:

Planttype
Niet bloeiende bladplant. Snelle klimmer, lengte 300 cm, breedte 70 cm

Water
De wortelkluit mag nooit uitdrogen. `s Zomers niet te veel water, `s winters afhankelijk van een koele of warme standplaats. Vereist geen hoge luchtvochtigheid.

Temperatuur
Verdraagt zowel warme als koele plek. Temperatuur tussen 12 en 24 C.

Licht
Licht of donker, afhankelijk van de soort

Bodem
Klassieke potgrond, goed gedraineerd. In de groei wekelijks of tweewekelijks lichte mest, later om de maand licht bemesten. Jaarlijks verpotten, vanwege de beperkte wortelkluit niet teveel nieuwe grond toevoegen.
Ondersteunen met latwerk of hechtspijkers.

#1329

Bron: VLAM
www.vlam.be