Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/chinese-_en_oerkool

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 27 januari 2021

Chinese kool en boerenkool

Chinese kool

Naar de herkomst van deze snel groeiende kool hoef je alvast niet te raden. Reeds eeuwen wordt Chinese kool of 'chinakool' of 'pe-tsai' gekweekt in China en Zuid-Oost-Azië. Het waren missionarissen die in de 18de eeuw de kool meebrachten naar West-Europa. De naam kool is enigszins verwarrend want Chinese kool mist een uitgesproken koolsmaak en is eerder zoet.

Het duurde even voor de Chinese kool zijn weg vond naar de Westerse keukens.  Pas op het einde van vorige eeuw ontdekte men dat de kool zich prima thuis voelt in ons klimaat en een uitstekende wintergroente is die zelfs enige vorst kan weerstaan. Ook de globalisering deed een duit in het zakje. Het westen leerde het oosten beter kennen en vice versa. Gevolg de wok werd een hit. En laat nu net de Chinese kool een ideale groente zijn om te roerbakken.

Kopen
De bladeren van de Chinese kool moeten er fris uitzien, geen bruine vlekken hebben en de krop moet mooi gesloten zijn.

Bewaren
Chinese kool kan je 1 à 2 weken bewaren in een papieren zak op een koele plaats. Bewaar ze wel ver van ethyleenproducerende vruchten zoals tomaten, appelen of citrusvruchten.

Gezond
Chinese kool is licht verteerbaar en bevat nauwelijks calorieën (16 kcal per 100g). Aan vitamines geen gebrek en vooral vitamine C scoort hoog. Twee keer winst dus: je wordt niet dik van Chinese kool en je bouwt een flinke weerstand op tegen winterse kwaaltjes.

Keuken
Ook in de keuken is Chinese kool een topper. Multifunctioneel want je kan er veel kanten mee uit: van rauw, over stomen, tot bakken. Ook voor Chinese kool geldt de regel hoe meer naar de kern toe, hoe malser en lekkerder de bladeren.  De bladeren lenen zich ook uitstekend om te vullen en dan te stomen.

Terug naar de oer-kool

Met zijn losse gekrulde en wijd uitwaaierende bladeren leunt de boerenkool zeer sterk aan bij de oorspronkelijke wilde kolen. In onze streken was deze grote donkergroene kool eeuwenlang een belangrijke winterse bron van vitaminen. Nu is boerenkool eerder een zeldzame verschijning in de winkelrekken, maar stilaan komt daar verandering in. Onze noorderburen zijn er in elk geval dol op, daar is boerenkool met worst zowat het nationale wintergerecht.

Kopen
Boerenkool vormt lange stelen met fraai gekruld blad en wordt manueel geoogst van september tot februari. Ze moet knapperig donker blad hebben zonder verkleuringen of slapheid. Let vooral op de randen van de bladeren, die moeten dezelfde frisgroene kleur hebben als de rest van het blad.

Bewaren
Boerenkool kan maximaal 3 dagen in plastic bewaren in de groentela van de koelkast.

Gezond
Alle kolen zijn caloriearm, ongeacht de soort. Ze ontgiften en ondersteunen, mooi meegenomen in deze post-feesttijden. Naast vezels bevatten ze foliumzuur, calcium en vitamine C.

Keuken
Boerenkool is een heel veelzijdige groente die je zowel kan roerbakken als stoven, koken en stomen. Gestoofd in wat spek is boerenkool een goede winterse compagnon van parelhoen, kalkoengebraad en varkensvlees.

Stoemp van boerenkool met worst

Stoemp van boerenkool met worstEen op en top winters gerecht dat je ook met savooikool, prei, wortel, pompoen en warmoes kan maken. Naast worst zijn ook spareribs, spieringkotelet, lamsnek en krokant gebakken kippenbouten goede begeleiders.

  • 1/4 boerenkool, goed gespoeld en in repen gesneden
  • 150 g aardappelen, gekookt
  • 1/4 dl melk (sojamelk kan ook)
  • 50 g boter 
  • 2 worsten
  • peper en zout

Kook de kool beetgaar in ruim water (of stoom ze gaar). Giet af, laat schrikken onder koud water en laat goed uitlekken. Prak de aardappelen met een vork fijn, doe er de melk bij en roer goed door. Voeg de boter toe en roer tot een smeuïge puree. Meng de kool onder de puree en kruid met peper en zout. Prik de worsten in en kleur ze rondom - zonder vetstof - in een pan met anti-aanbaklaag, doe ze over in een ovenschaal, giet er wat water bij en laat in een voorverwarmde oven op 200°C verder garen. Serveer de stoemp in diepe borden met bovenop de worst.

#4559

Bron: Lava