Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/champignons_telen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 25 juni 2021

Champignons telen : hoe groeien champignons?

Champignons telen: hoe groeien champignons
Champignons telen: hoe groeien champignons?

De provincie West-Vlaanderen vormt het centrum van de champignonteelt; een extreme verschuiving van oost naar west gezien de Limburgse mergelgrotten jarenlang vaste stek waren voor de champignonkweek. 
De champignonkweek is van nature een milieuvriendelijke teelt.

De champignon is het vruchtlichaam van een schimmel die ondergronds groeit.  Professionele kwekers oogsten hun champignons in donkere kweekruimtes voorzien van een nauwkeurige klimaatregeling voor temperatuur en vochtigheidgraad. In deze ruimtes staan diverse bedden van met champignonschimmel doorgroeide compost. De compost zelf bestaat louter uit stro, kippen- en paardenmest, gips en water. Er worden geen chemicaliën gebruikt. De compostlaag wordt bedekt met dekaarde bestaande uit turf en schuimaarde (een afvalproduct van de suikerindustrie), waarin de champignon kan groeien.

Een bed kan zo’n drie à vier ‘vluchten’ (oogsten) kennen met een gemiddelde duurtijd van zo’n 3 weken per vlucht. Daarna verarmt de compost zienderogen en wordt de kwaliteit van de vruchtlichamen, de champignons dus, veel minder.
De champignons voor de versmarkt worden met de hand geplukt. Op die manier kan beschadiging voorkomen worden en ook alle aarderestjes secuur verwijderd worden. Met de hand kunnen 15 tot 18 kilogram champignons geplukt worden per uur. Een arbeidsintensieve teelt dus!

champignons voedingswaarde

Ruim 50% van alle gekweekte champignons zijn voor de versmarkt bestemd. De Vlaamse champignonteelt verwerkt zo’n 4000 ton per week.
Champignons zijn het ganse jaar door verkrijgbaar precies omwille van de ondergrondse klimaatregeling op de compostbedden.

Champignons worden ingedeeld volgens kwaliteit en grootte. Als standaard voor deze classificatie naar grootte wordt de diameter van de hoed genomen.
Er zijn 3 klassen:

  • Fijn: 20 – 45 mm
  • Middelgroot: 35 – 60 mm
  • Reuzen: 55 – 100 mm.

Naast dit gamma aan paddenstoelen bestaan er ook nog de oesterzwammen.

oesterzwammen

Gastronomie met oesterzwammen

Oesterzwammen zijn gastronomische paddenstoelen die elk gerecht een feestelijke tint geven. Ze hebben een mooie, oestervormige hoed, een korte steel en zichtbare lamellen aan de onderkant.Oesterzwammen zien er fris en gezond uit en zijn vrij van scheurtjes of andere beschadiging.

Onberispelijke kwaliteit

Sortering gebeurt volgens kwaliteit, kleur (bruin of grijs-blauw) en diameter van de hoed. Oesterzwammen in twee categorieën beschikbaar: EE en E, telkens in de sortering 3-10 en 7-15 cm hoeddiameter. Standaard worden ze los in blauwe EPS-kisten van 1,5 kg aangeleverd. Kleinverpakking kan op bestelling, bijvoorbeeld in gedekselde potjes van 250 g per potje, 4 potjes per kist. Voorverpakt in schaal van 1 kg netto met 2 schalen per kist behoort ook tot de mogelijkheden. 

oesterzwammen kweken

Oesterzwammen zijn wel een héél delicaat product. Veelvuldig manipuleren is uit den boze omdat de clusters gemakkelijk uit elkaar kunnen vallen of scheuren. Bewaar oesterzwammen in de koelkast best bij een temperatuur van 1-4 °C en een relatieve vochtigheid van 90-95%. Dek de kistjes in de koeling af met folie om uitdrogen te vermijden. Nooit bevochtigen omdat hierdoor bruine vlekken ontstaan. Presenteer dit product niet in de zon of tocht. Als u deze adviezen volgt, behoudt u gegarandeerd de onberispelijke kwaliteit.

Kweek uw eigen paddenstoelen:

Zelf oesterzwammen kweken Zelf champignons kweken
#2846

Bron: Flandria