Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/champignon_de_paris

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 18 november 2019

Champignon de Paris

Champignon de Paris

Champignon de ParisDe Champignon de Paris ofte de 'gewone' witte champignon is de meest gegeten paddenstoel ter wereld. De kweek begon onder Lodewijk XIV. Ze kregen de naam 'champignons de Paris' ten tijde van Napoleon toen ze op gote schaal in de verlaten steengroeven rond Parijs werden gekweekt. Daarna vooral in Noord-Frankrijk, Gironde en het Loiredal en nu zowat overal in Europa.

Kopen en bewaren
Verse champignons moeten mooi wit van  kleur zijn zonder donkere plekjes, stevig aanvoelen en zeker niet glibberig zijn. Naarmate ze langer geplukt zijn en aan licht (en warmte) blootgesteld, worden ze droger en verschijnen er donkere vlekken.

Champignons zijn maximaal twee tot drie dagen houdbaar in de koelkast. Zet ze weg in hun -gesloten - doosje of - eenmaal open - dek ze af met vershoudfolie. Champignons houden noch van licht, noch van warmte. Champignons de Paris worden aangeboden in twee groottes, een verschil in smaak is er niet.

Invriezen kan probleemloos: in plakjes snijden, kort blancheren, ze laten uitlekken en los, op roosters, diepvriezen, dan in zakjes of dozen steken.

Pel champignons niet, maar wrijf ze met een vochtig doekje af. Besprenkel ze met citroensap als je ze niet direct verwerkt.

Champignons bestaan - net zo als alle paddenstoelen - voor het grootste deel uit water, zodat ze tijdens de bereiding lijken weg te smelten. Reken 175 g verse paddenstoelen per persoon.

Champignon de Paris

In de keuken
Rauw, gebakken, gestoofd of gekookt ... soep, salade, in sauzen en stoofpotjes. Champignons en eieren zijn een schitterende combinatie.Verse, stevige en spierwitte champignons zijn heel lekker rauw. In plakjes snijden en besprenkelen met citroensap tegen verkleuring.

Champignons bak je kort op een hoog vuur in een combinatie van boter en olijfolie en onder voortdurende omscheppen. Kruid enkel met peper uit de molen, zout doet teveel vocht uit de champignons verdampen waardoor ze taai worden. Gewoon achteraf bestrooien met fleur de sel.

Enkele topgerechtjes: toast au champignons, gevulde champignons, champignons à la grecque en pasta met champignons.

Toast aux champignons (2 pers.)

Toast aux champignons Een supergerechtje dat zowel als hapje (snijd het dan in stukjes), als voorgerechtje of lunchgerecht kan. Gebruik lekker brood en een royale hoeveelheid champignons.

  • 400 g champignons, schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • boter
  • olijfolie
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • versgemalen zwarte peper
  • 4 dikke sneden bruin brood, geroosterd
  • enkele takjes platte peterselie, blaadjes afgeritst
  • geraspte parmezaanse kaas

Smelt een flinke klont boter samen met een scheut olie in een grote koekenpan op een hoog vuur. Doe er sjalot bij en laat even bakken, voeg de paddenstoelen toe en bak ze mooi bruin en krokant. Breng op smaak met versgemalen peper en een snuifje fleur de sel.

Beleg de sneden brood met de gebakken champignons en bestrooi met wat peterselie en parmezaan.

#4588

Bron: Lava