Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/celosia_carnival

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 24 oktober 2020

Celosia Carnival een mooie kamerplant

Celosia Carnival

Celosia Carnaval Robina en Carnaval Flame zijn een mooie aanvulling op Celosia Caracas, die met zijn paarse pluimpjes al eerder de aandacht van de bloemenliefhebber wist te trekken. Carnaval Robina onderscheidt zich met Cristata-achtige kammen, die van zuurstokroze naar rood verkleuren. Carnaval Flame heeft Plumosa-achtige bloemen, die van geel naar oranje verkleuren. Naast de succesvolle Carnaval Robina en Flame wordt de keuze in pot-Celosia’s dit jaar uitgebreid met Kelos Scarlet (met bordeauxrode pluim of bol) en Caracas Bolivar (roze variant op Caracas).

Het succes van de Carnaval-rassen is niet alleen te danken aan de bijzondere kleurstelling. Zo zijn de bloemen een stuk groter. Verder is de houdbaarheid prima, zo bleek uit houdbaarheidsonderzoek. Carnaval Flame had na 21 dagen nog voldoende sierwaarde, terwijl Carnaval Robina er zelfs na 35 dagen nog mooi uitzag. De planten kunnen zowel in de huiskamer als buiten op terras, balkon of patio worden gezet. De planten worden verkocht in een pot met drie of meer bloemen.

 

Familie: Celosia hoort bij de familie van de Amaranthaceae, net als Amaranthus.

Soorten
Celosia argentea kent drie groepen: de Plumosa-groep, de Cristata-groep en de wat minder bekende Spicata-groep. Er is nog een vierde groep (Childsii), maar deze wordt niet op de Nederlandse veilingen aangevoerd.


Celosia Flame, te herkennen aan de fel oranje pluimen, is een van de nieuwe soorten uit de Celosia-familie.

Verzorgingstips

  • Celosia argentea is geschikt voor binnen en buiten, of dat nu een border, balkon of terras is. Zet de plant op een lichte plaats.
  • Het belangrijkste is dat de plant voldoende water krijgt. De potkluit mag niet uitdrogen.
  • Geef eens in de vier weken voeding, dat is voldoende. Teveel voeding is nadelig voor de bloemkleur.
  • Bij een goede verzorging zal de plant twee tot drie maanden achtereen bloeien. Na verloop van tijd kunnen er nieuwe pluimen bijkomen. Voor dit laatste moet de plant wel buiten worden gezet, bij voorkeur op een lichte plek.
  • De bloeiwijzen kunnen ook worden afgesneden en gedroogd.


Celosia Carnaval Robina

 

Top 6 Celosia (pot) (op basis van VBN-omzet 2006)

1. C. Caracas

2. C. Plumosa Grp

3. C. Carnaval Robina

4. C. Carnaval Flame

5. C. Cristata Grp

6. C. ‘Marakay’

 

Verklaring van de naam

Er doen zich verschillende verklaringen van de naam Celosia voor. Eén verklaring luidt dat de naam is afgeleid van het Griekse woord ‘kelos’, dat ‘verbrand’ betekent. Dit slaat op de bruinrode bloemen van Cristata. De tweede verklaring is dat Celosia is afgeleid van het Griekse woord ‘kélon’, wat ‘droog stuk hout’ betekent. Dit zou slaan op het droogvliezige bloemdek dat de plant vertoont. Maar Celosia zou ook een afgeleide kunnen zijn van het Griekse woord ‘kèlos’, wat ‘rode vlek’ betekent. Dit zou slaan op de rode vlek die onder andere voorkomt bij een soort op Java. De soortnaam ‘argentea’ betekent zilverkleurig; dit slaat op de kleur van het blad en de steel.

Belangrijkste kleuren Celosia (pot)

Celosia wordt voornamelijk gemengd aangevoerd. Maar er zijn volop kleuren beschikbaar, o.a. rood, geel, paars, oranje, roze en crème.

#1044