Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/cardiospermum_halicacabum

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 1 november 2020

Cardiospermum halicacabum - ballonnenplant, blaasjeswingerd :een blaasje met liefde.

Een blaasje met liefde; Cardiospermum halicacabum.

Er zijn planten die niet erg opvallen en waar je zo aan voorbij loopt. Dat zal soms wel terecht zijn maar niet altijd. In het geval van de Cardiospermum halicacabum is het zeker de moeite waard om nader te bekijken wat deze klimmer te bieden heeft.

 

Om te beginnen is het waardevol als een klimplant er binnen enkele maanden in slaagt om een lelijk hekwerk te begroeien met fris groen blad. Dat is lichtgroen van kleur en getand, langwerpig, als een veer. Het aantrekkelijke blad vormt een rustige achtergrond bij elk type beplanting.

 

Er komen kleine witte bloemetjes aan die best aardig zijn maar niet spectaculair. Na de bloei komen er grote bolvormige, driekantige vruchten aan. Het lijken wel decoratieve, donzige lampionnen. Deze zijn aanvankelijk groen en verkleuren via goudbruin naar bruin.

Deze mooie vruchten verklaren één van de bijnamen van de plant: blaasjeswingerd alsook de ballonnenplant.

 

De Engelsen noemen de plant Love-in-a-puff en een andere Nederlandse bijnaam is liefde-in-een-tasje.

Deze bijnamen worden aan de plant gegeven vanwege de bijzondere zaden die zich in de lampionnetjes of ballonnen bevinden. De zaden zijn dofzwart en er zit een wit hartje op!

De botanische naam verwijst hier ook naar: Cardiospermum bevat de woorden hart en zaad.

Het open peuteren van de lampionnetjes is bijna verslavend. Het blijft leuk om het hartje uit het omhulsel te halen. Het zijn dan ook prachtige zaadjes die je de hele winter in een schaaltje kunt bewaren.


een lampionnetje van de Cardiospermum

 

De Cardiospermum is weliswaar een vaste plant maar wordt in ons klimaat als een éénjarige gekweekt. In het voorjaar wordt gezaaid, na de harde zaden een nachtje in het water te hebben geweekt. Na opkomst worden de kleine plantjes verspeend. Het uitplanten gebeurt, als de kans op nachtvorst is geweken. De plant neemt met elke grondsoort genoegen. Zon is zeer welkom. Er hoeft niet opgebonden te worden, daar de plant zichzelf met krulletjes vastbindt om elk hekwerk. De ballonnenplant of de Cardiospermum bereikt gemiddeld een hoogte van 3 meter.
 

Eenmaal ontdekt, zal deze subtiele schoonheid zeker bemind worden.

#1221

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl