menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 29 maart 2024

Trompetklimmer als klimplant voor een zonnige tuin

Latijnse naam : Campsis radicans
Nederlandse naam : trompetbloem / trompetklimmer
Familie : Bignoniaceae - Trompetboomfamilie waaronder ook de Incarvillea delavayi en Catalpa of trompetboom

Het geslacht Campsis kent slechts twee soorten die vroeger tot de Tecoma of Bignonia werden gerekend. Campsis is afkomstig uit China (Campsis grandiflora) en uit het oosten van de Verenigde Staten (Campsis radicans). In het zuiden van Amerika wordt deze klimplant als onkruid beschouwd. In Europa is het een geliefde plant die de tuin een exotisch tintje geven met de kruisgewijs, gevederde bladeren en de grote meestal oranje bloemen die aan het eind van de stevige takken verschijnen.
Trompetbloemen zijn bladverliezende klimplanten die zich tijdens het klimmen vast zetten met hechtwortels.

Campsis grandiflora die inheems is in China wordt ook soms nog Bignonia grandiflora of Campsis chinensis genoemd. Deze klimplant kan met hulp van de hechtwortels tot negen meter hoog groeien. De bloemen van de Chinese trompetklimmer zijn iets groter dan die van de Amerikaanse radicans. De Campsis grandiflora doet het echter niet zo goed in ons land. De plant is matig winterhard en bloeit slechts matig.

Campsis radicans is wel goed winterhard en bloeit weelderig met smallere trompetvormige bloemen dan de vorstgevoelige Chinese trompetklimmer.
In kwekerijen is men er in geslaagd om kruisingen te kweken tussen de Campsis grandiflora en de Campsis chinsis die het wel zeer goed doet in ons klimaat: Campsis tagliabuana. Hiervan zijn er al vele mooie cultivars waardoor deze al vaker worden aangeplant dan de Campsis radicans die ook goed gedijt in ons land. Bij de Campsis tagliabuana zijn er enkele zeer gekende cultivars zoals de 'Madame Galen' met oranjerode bloemen.


trompetklimmer
De bloemen van de trompetklimmer verschijnen in groepjes aan het einde van de jonge zijtakken.


Bloeikleur : gele, oranje of rode bloemen die in trosjes samen staan
Bloeimaand : juli, augustus, september, oktober
Bladkleur : groen
Wintergroen : bladverliezend
Winterhardheid : Goed tot matig winterhard
Standplaats : Warme, uit de wind beschutte plek in de volle zon. Graag tegen een zuidermuur of pergola.
Soort gewas : Heester
Speciale kenmerken :

  • Klimplant met hechtwortels. Enkele draden of een klimrek, pergola,... is nodig om deze plant te leiden. Span de draden op ongeveer tien cm van de muur zodat de hechtwortels zich niet aan de muur vast zetten.

  • trekt bijen aan

  • peulvormige zaaddozen verschijnen in de herfst

  • kan deels invriezen

Habitat : normale bodem

Peulvrucht
Peulvrucht van het vorige jaar


Campsis vermeerdering: afleggen, wortelstek, stekken en zaaien

Bij het nemen van stekken van de Campsis neem je in de zomer stukjes van de uiteindes van jonge takken en dit ongeveer tien cm lang. Verwijder de bladeren onderaan de stengel. Steek de stekken in een pot gevuld met stekgrond en geef matig water. Daarna het stekkistje afsluiten zodat het verdampte vocht niet weg kan en de luchtvochtigheid hoog blijft. Overwinter de gewortelde stekken de eerste winter op een koele standplaats en plant ze het volgende voorjaar uit in de tuin.

Afleggen is een zeer eenvoudige manier om planten te vermeerderen. Bij het afleggen zit de stek of de scheut nog aan de moederplant vast. Dit gaat vlot bij sierheesters met lange ranken die men naar de bodem kan leiden en deels met grond toe dekt. De moederplant zorgt er voor dat de ranken in leven blijven en zelfs blijven doorgroeien. Op de plaats waar de rank de aarde raakt worden wortels gevormd. Als de plant in het najaar in rust is kan de rank worden doorgesneden en kan de aflegger worden geplant op de gewenste plaats.


Snoeien van de trompetklimmer

Het eerste jaar na het aanplanten laat je aan de basis van de plant maximum vijf krachtige scheuten staan en die snoei je terug tot vijftien cm boven de grond. De rest snoei je volledig weg.
De volgende jaren dien je Campsis aan het eind van de winter of begin van het voorjaar te snoeien om de plant in toom te houden en om de ontwikkeling van bloemsporen te bevorderen. Verwijder ook steeds alle beschadigde, zwakke of ingevroren delen. In principe mag je de hoofdtakken jaarlijks een derde insnijden. De resterende zijtakken worden terug gezet op twee a drie zijknoppen van de hoofdtak.Het is uit die knoppen dat de takken zullen groeien war er het komende seizoen bloemen aan worden gevormd.
Hiervoor kan naast de gewone scherpe snoeischaar ook een takkenschaar van pas komen.

Campsis radicans 'Flava'
Campsis radicans 'Flava'

Enkele Campsis cultivars:

  • Campsis radicans 'Flava': gele bloemen

  • Campsis radicans 'Flamenco': donkerrode bloemen

  • Campsis radicans 'Crimson Trumpet': rode bloemen

  • Campsis radicans 'Orange Trumpet': oranje bloemen

  • Campsis radicans ‘Tango’ Huitan: rode bloemen

  • Campsis radicans 'Tarantella': oranje bloemen

  • Campsis tagliabuana 'Huidan': oranje bloemen

  • Campsis tagliabuana 'Madame Galen': oranjerode bloemen

  • Campsis tagliabuana 'Indian Summer': oranjegele bloemen

#1586Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon