Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/callisia_warszewicziana

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 21 oktober 2020

Callisia warszewicziana Safira een kuipplant met blauwe bloemen.

Callisia warszewicziana ‘Safira’ is een kuipplant met prachtige paarsblauwe bloemen. De plant bloeit bovendien vrijwel continu.

Deze Callisia lijkt op geen enkele andere kuipplant tot nu toe. Het is een zeer compacte soort die makkelijk zijscheuten vormt. De bladeren groeien in een rozet en vormen min of meer kokers. Uit het hart van de plant groeien rechtop gaande, vertakkende stengels met paarsblauwe bloemen. De bloemen hebben een bolvormig design en groeien in clusters aan de stengel. Als een tak is uitgebloeid, vormt de plant meteen weer nieuwe. In totaal kunnen wel twaalf takken op een plant tegelijk bloeien, een lust voor het oog. De plant wordt in volle bloei circa 85 centimeter hoog.


Callisia warszewicziana ‘Safira’ is een sterke plant. De plant gedijt zowel in de zon als in de schaduw. In de schaduw zal de plant wel enigszins rekken. In de zon krijgen de bladeren mooie paarse nerven. De plant is echter niet winterhard en moet daarom voor de eerste vorst naar binnen worden gehaald. Callisia warszewicziana ‘Safira’ wordt jaarrond aangevoerd, met een piek in juni.

Familie
Callisia behoort tot de Commelinaceae, waar ook de Tradescantia toe behoort.

Verklaring van de naam
Het Griekse Kallos betekent schoonheid; lis staat voor lelie. Al met al dus 'lelie van schoonheid'. 

Soorten
Callisia elegans, Callisia warszewicziana en Callisia repens zijn de drie soorten die op de veiling worden verhandeld onder eigen naam.

Verzorgingstips
De Callisia warszewicziana ‘Safira’ kan worden behandeld als een terrasplant. In de zomer kan de plant dus op het terras gezet worden. De plant is echter niet winterhard. Volle zon is geen probleem voor deze plant. De plant krijgt hiervan een gedrongen uiterlijk en de bladeren zullen enigszins een paarse gloed krijgen. In een minder zonnige plek doet de plant het ook prima. De plant wordt dan echter wat langgerekter. Geef de plant iedere drie weken wat plantenvoeding. Water heeft de plant natuurlijk nodig, maar met mate.

Top 10 cultivars 

  1. Callisia 'Turtle'
  2. Callisia elegans
  3. Callisia repens
  4. Callisia warszewicziana ‘Safira’   

 

#1132