Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/buxusbol_snoeien_buxusbol

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 26 juni 2022

Buxusbol snoeien: stap voor stap met foto's en uitleg

Snoeien van de Buxusbol

Gebruik een heggenschaar met scherpe snijbladen. Dit voorkomt snoeischade en daardoor is er ook minder verdamping langs snijwondes wat resulteert in minder bruine of gele uitgedroogde bladeren aan de top. Voor het grove snoeiwerk is een haagschaar zeer geschikt voor het scheren van buxusvormen zoals beertjes en andere figuren waar een grote precisie vereist is, kun je best een speciale buxusschaar hanteren.

Wanneer best uw Buxus snoeien?
Snoei uw buxusbollen best twee keren per jaar. De eerste keer mag je snoeien rond eind mei als de langste takjes met nieuwe frisse, lichtgroene buxusblaadjes al vijf of meer cm bijgegroeid zijn. De tweede snoeibeurt dient te gebeuren vanaf eind augustus tot eind september. Snoei best niet meer vanaf oktober zodat de nieuwe scheutjes die nog worden gevormd voldoende tijd krijgen om te verhouten zodat ze de winterse vorst kunnen trotseren.

Snoei buxus bij voorkeur bij bewolkt of zelfs bij regenachtig weer. Om de messen goed doorheen de takken te laten glijden kunt u de buxus eerst goed nat maken. Dit zorgt voor een beter snoeiresultaat en het is tevens ook goed voor de armen die minder belast worden tijdens het snoeien. Snoei buxus nooit tijdens zonnig, warm weer. Op de plaatsen waar de takjes en blaadjes afgesneden zijn ontstaan er wondes en langs die weg vergroot de verdamping gedurende enkele dagen. Bij warm weer is die verdamping zodanig groot dat de takjes een stukje zullen indrogen wat na enkele dagen resulteert in een verbruinde buxushaag of buxusbol. De buxus zal hier niet door afsterven, maar zal er wel enkele maanden niet zo fraai bij staan. Dergelijke verbrandingsschade kun je dus voorkomen door met een scherpe haagschaar te werken en dat best 's avonds of bij bewolkt weer. Voorspelt de weerman de dagen na het snoeien toch zonnig weer, dan kun je uw pas gesnoeide buxus best enkele dagen op een schaduwrijke plaats zetten of er een v liesdoek overheen leggen om verbrandingsschade te voorkomen.

Werkwijze bij het snoeien van een buxusbol:


Bossig buxusstruikje op pot


Steeds beginnen met de bovenkant van de buxusstruik vlak af te snijden


De gesnoeide bovenkant. Werk steeds van de bovenkant naar onder toe.


Draai de handheften zodat je de heggenschaar op zijn kop vast hebt en de messen lichtjes schuin naar onderen staan.
Stel je zodanig op dat je boven de buxusbol werkt en goed ziet wat je weg knipt.
Snoei per knipbeweging slechts een kleine oppervlakte weg.
Bij het knippen loop je mee rondom de bol zodat je de bolle vorm goed kan opvolgen en niet teveel weg snijdt.


Nu de haagschaar met de punt loodrecht naar de grond richten om de zijkanten rondom rond bij te knippen.
Neem steeds de tijd voor het knippen. Neem bij uw eerste keren dat je dit werkje doet regelmatig wat afstand om uw werk te controleren.


Daarna rondom de pot lopen om ook onderaan de takken weg te knippen.
Snij ook onderaan voldoende diep in zodat je een mooie bol bekomt.

Na het doorlopen van deze stappen, loop je nog enkele keren rond de plant of zie je van op enige afstand waar er eventueel nog dient te worden bijgeknipt ter fatsoenering van de bolvorm.
Na het snoeien kan de buxus terug nieuwe scheutjes en takjes aanmaken die de openingen die er nog zijn laten dicht groeien. Na elke volgende snoeibeurt krijgt de jonge buxusbol daardoor een nog vollere en mooiere silhouet. Na een aantal jaren en snoeibeurten zal de bol mooi gevuld zijn.
Een buxusbol die jaarlijks meermaals wordt gesnoeid krijgt daardoor een stevige, gesloten structuur die in de winter ook een dikke laag sneeuw kan dragen. Buxus die daarentegen onvoldoende werd geschoren met een losse structuur kan bij een dikke laag sneeuw open scheuren.

Buxus tips:

  • Geef uw Buxus in pot regelmatig water.
  • Zelfs na een regenperiode kan het nuttig zijn om eens met een vinger in de potgrond te voelen. Je zal merken dat de potgrond bij een volle buxusbol vaak veel droger aanvoelt dan je zou verwachten. De bol werkt tijdens de regenbuien als een soort van paraplu en slechts een fractie van de vele regen raakt tot in de pot.
  • Als je het snoeien van buxusbollen onder de knie hebt, kun je overgaan tot het snoeien van buxuspiramides, zuilen, kegels of allerlei andere buxusfiguren.
  • Buxus is een hongerige plant. Geef uw planten een professionele, hoog geconcentreerde meststof met spoorelementen voor Buxus zowel in potten en kuipen als in de volle grond.
  • Overzicht van buxusproducten in onze Tuinadvies-webwinkel

 

#2512Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon