Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/buxus_de_groene_tuintopper

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 27 november 2021

Buxus de groene tuintopper van april

buxus in de tuin

tips voor buxus te snoeienDe buxus is een echte tuintopper. Het hele jaar behoudt deze held zijn groene looks en geeft daarmee de tuin permanent een natuurlijke uitstraling. Doordat de buxus in diverse vormen verkrijgbaar is, kun je de plant haast overal toepassen. Bijvoorbeeld als heg, als eyecatcher midden in je tuin of in potten op je terras. De sterke buxus vraagt daarbij nauwelijks verzorging. De hoogste tijd om deze groene held als Tuinplant van de Maand april in de spotlights te zetten.
 
Mooie vormen
Als bijna geen andere tuinplant is de buxus geschikt om in een mooie vorm te snoeien. De beste tijd om dat te doen is van april tot oktober. Met een heggenschaar en ‘buxustondeuse’ breng je buxus in het gewenste model. Een strakke haag of een ronde bol heb je zo gedaan, maar voor een groene fietser (zie foto) zul je misschien iets langer geduld moeten hebben…
 
Eenvoudig
De buxus (Buxus sempervirens) kan zowel uit de voeten op zonnige als op schaduwrijke plekken. Je zet ‘em zo in een mooie pot en het planten in je tuin of in een bak op je balkon is heel eenvoudig. Het is een kwestie van een ‘gat graven’, buxus erin, even aanduwen en watergeven. Om de buxus snel te laten wortelen, is het verstandig om speciale ‘buxusgrond’ toe te voegen. Verwen de plant ook eens met buxusvoeding, zo hou je ‘em extra sterk.

buxusvormen

Meer artikelen over buxus?

 • Gebruik een  heggenschaar met scherpe snijbladen. Dit voorkomt snoeischade en daardoor is er ook minder verdamping langs snijwondes wat resulteert in minder bruine of gele uitgedroogde bladeren aan de top. Voor het grove snoeiwerk is een haagschaar zeer geschikt voor het scheren van buxusvormen zoals beertjes en andere figuren waar een grote precisie vereist is, kun je best een speciale buxusschaar hanteren.
  Lees hier meer over buxus snoeien
 • In natte zomers vieren allerlei schimmelziekten hoogtij. Dit is niet anders voor de gevreesde schimmelaantastingen bij Buxus. Bij deze geliefde plant zijn er twee schimmels die zorgen voor bladval en taksterfte namelijk Volutella enCylindrocladium.
  De hoge agressiviteit van deze buxusschimmels leidt vaak tot het afsterven van een hele buxusaanplanting.
  Lees hier meer over buxusziektes
 • Sommige planten hebben van zichzelf zo’n prachtige, heldere vorm dat niemand de neiging heeft daar nog iets aan te veranderen. Andere planten vinden we pas extra mooi als we ze zo’n vorm hebben gegeven. Planten die zich dat zonder problemen laten welgevallen zijn o.a. BuxusTaxus, hulst en bijvoorbeeld sommige typen struikkamperfoelie. 
  Lees hier meer over buxus en vormen
#4697

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl