Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/buxus_bemesten_vloeibare_mest

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 17 oktober 2021

Buxus in potten

Buxus is een kalkminnende plant. Een potgrond met een aangepaste zuurtegraad is dus  noodzakelijk voor gezonde en sterke buxussen in pot.

Een potgrond is samengesteld uit verschillende veensoorten gemengd met specifieke grondstoffen om  een ideaal milieu te creëren voor de plant. Voor buxussen en andere kalkminnende planten is kalk een  onmisbare grondstof. Kalk zorgt voor een ideale zuurtegraad van de potgrond waardoor de kalkminnende planten in staat zijn om de voedingsstoffen aanwezig in de potgrond op te nemen en uit te groeien tot sterke planten. Tijdens de groei kan u nog steeds extra kalk toevoegen om de zuurtegraad op peil te houden.

DCM Potgrond voor Buxus bevat organische meststoffen en zeewierkalk voor een goede groei en een frisgroene bladkleur van uw buxusplanten. De lava zorgt voor een luchtige structuur dat een vlotte en gemakkelijke inworteling mogelijk maakt. De toegevoegde klei creëert een water- en voedingsbuffer in de potgrond zodat de planten steeds over voldoende water en voeding kunnen beschikken.

Om de zuurtegraad op peil van de potgrond op peil te houden is het aangeraden om de potgrond tijdig bij te kalken. Gebruik hiervoor een gekorrelde magnesiumkalk. Het extra magnesium zorgt voor een frisgroene bladkleur van uw buxussen. Gebruik DCM Groen-Kalk® ( 15 % MgO – NW 50) deze snelwerkende gekorrelde magnesiumkalk is proper en makkelijk toepasbaar voor het bekalken van buxussen in pot. Dosis: 1-1,5 kg/10 m²

Naast de structuur en de zuurtegraad van de potgrond is het ook aangewezen om de voedingstoestand op peil te houden. U kunt dit doen door te bemesten met een gekorrelde organische meststof. Voor buxussen in pot is het echter vaak handiger om bij te bemesten met een vloeibare meststof rijk aan organische voedingselementen.

DCM Vloeibare Meststof voor Buxus (NPK 6-4-6 + ijzer) bevat alle nodige voedingsstoffen voor een langdurige, rustige en compacte groei. Deze meststof is bovendien verrijkt met ijzer voor frisgroene blaadjes. Bemest uw buxussen om de twee weken. U kunt de vloeibare meststof eenvoudig meegeven met het gietwater aan een dosis van 5-10 ml/ liter water.

TIP: Geef voldoende water!

Water geven is het belangrijkste voor buxussen in pot. Regelmatig voldoende water geven en niet alleen wanneer het warm en zonnig weer is. Dit geldt vooral voor de periode dat ze in volle groei staan (maart – oktober). In de winter is het minder belangrijk, zorg wel dat de kluit niet uitdroogt door de koude.  Ook in volle grond moeten de buxussen in de gaten gehouden worden. Wanneer de buxussen blauw beginnen te kleuren moet u water geven.

 

 

#2467

Bron: DCM
www.dcm-info.be