Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/buga_2011_tuinreis_koblenz

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 13 juni 2021

BUGA 2011 - Tuinreis naar de Bundesgartenschau in Koblenz

Buga 2011 - Het opgesmukte Koblenz

Dit tweejaarlijks tuinevenement is bij ons veel minder bekend dan pakweg de Chelsea Flowershow maar is voor Duitsland niet minder belangrijk. Honderden tuin- en landschapsarchitecten, tuinaannemers en kwekerijen werken er samen en tonen er hun kunnen.

Buga 2011 - Het opgesmukte Koblenz

Deze maand kon men er reeds de tweemiljoenste bezoeker verwelkomen en de tentoonstelling loopt nog tot 16 oktober. Het kostte de gaststad Koblenz, tussen de kandidatuurstelling en de officiële opening bijna 10 jaar aan planning en voorbereiding. Er werd zelfs speciaal een nieuwe kabellift over de Rijn geïnstalleerd die de diverse tentoonstellingsplaatsen verbindt.
Een groot deel van de aanplantingen bevindt zich boven op de hooggelegen vesting Ehrenbreitstein. Hier bevinden zich de hallen met de thematentoonstellingen. Momenteel stellen de kwekers uit de deelstaat Hessen er hun ‘eerste boden van de herfst’ voor en in september volgen o.a. nog een fuchsia- en dahliashow. Hier zijn ook de thematuinen, de vaste plantenborders en de verwezenlijkingen van diverse beroepsverenigingen (fruit- en groentensector, bouwsector, sector van houtverwerkende bedrijven … ). De houtsector plaatste er trouwens een uitkijktoren van waar men een prachtig panorama krijgt over de samenvloeiing van de Moezel en de Rijn, tevens een soort interactief museum over de bosbouw, de houtverwerking en de meest verscheiden toepassingen ervan.

Ook op de vesting loopt er een tentoonstelling over het werk van één van de invloedrijkste landschapsarchitecten uit de Duitse geschiedenis, Peter Joseph Lenné, best gekend van zijn werk in Potsdam en Berlijn. De tuinen rond het Kürfürstliches Schloss in Koblenz en rond de burcht Stolzenfels, 5 km stroomopwaarts langs de Rijnoever, werden ook door hem indertijd aangelegd. Zij werden onlangs mooi gerestaureerd, naar de oude plannen en maken deel uit van de Gartenschau.

Weer beneden na een comfortabele afdaling met de kabellift komt men aan bij de St. Kastorkerk waarvan de volledige omgeving al weer een bloemenfestival werd. Een Dahliatuin voor de kerk, een blauwe border met eenjarigen, bijdragen van de Europese zustersteden, een waterspeelplaats voor de kleinsten, een muziekopvoering … , het blijft boeien. Ook een aantal moderne kunstwerken vonden hier hun natuurlijke plaats.
Een flinke wandeling langs de Rijnoever brengt ons naar de derde locatie, het Kürfürstliches Schloss. Het meest opvallend hier is de grote parterre met zomerbloemen in wit, geel, oranje en rood. Af en toe nemen we een foto van naambordjes van de mooiste variëteiten Tagetes, of van de plantencombinaties. Alles staat er goed gelabeld.

Mooie voorbeeldtuinen met de nieuwste of juist heel oude groentenvariëteiten
Mooie voorbeeldtuinen met de nieuwste of juist heel oude groentenvariëteiten

De wijnbouwers van het Rijnland hebben in het kasteel hun promostand en proeverij. Tussen het kasteel en de Rijnoever is er een meer besloten tuin met een fontein, twee symmetrische buxus-rozenparterres en een nieuw aangelegd Rhododendronbosje.

Weer in de voortuin,zoeken we ons nog iets interessants uit op het bloemenmarktplaatsje en genieten we nog even van weer een ander muzikaal optredentje. Zo valt er de ganse dag en op ieder moment wel ergens iets te beleven. De BUGA lijkt één groot feest en naar Duitse gewoonte horen er natuurlijk ook bier-, friet- en worstenkramen bij.

Het park rond Schloss Stolzenfels werd aangelegd door Lenné
Het park rond Schloss Stolzenfels werd aangelegd door Lenné

Om de ganse tentoonstelling grondig uit te pluizen, al het leerzame met aandacht te lezen en ondertussen nog eens geregeld om te zien en te kijken wat er nog aan de aandacht ontsnapt is, is één dag wel te weinig. Onze voeten willen wel eens rust en de keel moet soms eens gesmeerd worden. Koblenz is ook een levendige stad, met winkelstraten en massa’s terrasjes. Vanaf Koblenz begint de Rijn ook bochtiger te worden en zijn de steile oevers bezaaid met burchten en kastelen. Daar begint de echte romantische Rijn dus. Een langer verblijf zal dus niet zo gauw vervelen.
Een volgende BUGA vindt pas in 2013 plaats in Hamburg. Voor de Belgen en Nederlanders die dit allemaal nogal ver vinden is er echter goed nieuws: in 2012 wordt er in Nederland weer een Floriade georganiseerd en de gaststad is Venlo (al wat dichter bij de deur dus).

De tentoonstelling BUGA 2011 loopt nog tot 16 oktober.

De bloementuin van het Küfürstliches Schloss
De bloementuin van het Küfürstliches Schloss

Groetjes

#3142

Auteur: Joël De Coster
www.tuinadvies.be/tuin/132411/jdcoster