Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/broccoli_koken_bereiden_bewaren_en_aankopen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 1 oktober 2020

Broccoli koken, bereiden, bewaren en aankopen

Broccoli recepten - broccoli koken - Brassica oleracea var. italica

Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Azië, maar voor Europa is Italië de bakermat van deze plant. De groente lijkt wel wat op een kleinere, verfijndere versie van de bloemkool, nochtans is zij ontwikkeld uit een gewone bloem van een gewone koolsoort. De smaak ven broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger van smaak.

De gehele plant (dus ook de stengels en de bladeren) kan opgegeten worden. Deze laatste bevatten meer voedingsstoffen dan de eigenlijke bloemen. De stengels smaken zelfs een beetje naar asperges.

Broccoli is nog niet lang in ons voedselpakket opgenomen. De groente werd pas in de jaren tachtig echt populair in onze streken, maar was bij ons wel reeds bekend op het einde van de 19de eeuw. Broccoli wordt in volle grond geteeld.

Broccoli telen en oogsten

Broccoli is best te telen in een vochtige en kalkhoudende grond. Deze plant vraagt een vruchtbare bodem met een goede structuur. Broccoli heeft wel wat eisen om goed te gedijen, maar wel minder dan een bloemkool bijvoorbeeld.
Afwatering van de grond moet zeker voorzien zijn, vooral met winterteelten van broccoli.
Bij het begin van de teelt is een basisbemesting en wat toevoeging van kalk aangeraden.
Hou rekening met een plantafstand van 45 tot 60 cm tussen de planten (wat over het algemeen korter is dan andere soorten kolen), en begiet nadien met voldoende water.
Tijdens de groeiperiode en in tijden wanneer het veel regent is bijmesten eveneens aangeraden.
Oogsten van broccoli gebeurt 2 tot 3 dagen voor dat de bloemknoppen opengaan. Oogst u te laat, dan is zijn de bloemschermen te los, oogst u te vroeg dan zullen ze te klein zijn.
Na het oogsten bemest u de plant opnieuw, daardoor zullen er zijscheuten uitkomen die opnieuw na enkele weken oogstrijp zullen zijn.

Broccoli telen

Aankopen/kwaliteit

Bij aankoop moeten de bloemetjes een groene tot blauwgroene kleur hebben. Eens de broccoli gele roosjes begint te krijgen, is hij niet meer vers. Reken 250 tot 300 gram broccoli per persoon.

aankooptips broccoli

Bewaren

 • Bewaar broccoli best in de koelkast, verpakt in folie. De houdbaarheid is 2 tot 5 dagen. Bij een te lange of slechte bewaring zal het product een geel uitzicht krijgen en open bloemen vertonen.
 • Spoel grondig onder stromend water en snij het verdroogde gedeelte van de stronk weg.
 • Schil de stelen tot vlak onder de bloem en maak inkervingen in de stelen zodat ze samen met de bloem gaar zijn.

Bereiden

 • Was de broccoli en snij de onderkant van de steel.
 • Schil de steel tot vlak onder de roosjes en snij deze in plakjes of hou ze heel en snij ze in met een mesje.
 • Op deze manieren zijn de steeldelen tegelijk gaar als de roosjes.
 • Verdeel de rest van de broccoli in roosjes.
 • Kook broccoli met weinig water en zout in 4 tot 8 minuten beetgaar. 
 • Neem de broccoli uit de pan van zodra de roosjes al dente zijn: hoe zachter en papperiger ze worden, hoe meer ze hun heerlijke smaak en frisse kleur verliezen.

Kooktips

 • Broccolisoep: Je kan ook de broccolistelen gebruiken, bv in een soep. Best is deze eerst te schillen.
 • Originele broccolitoets: Op zoek naar een originele garnituur ? Kook roosjes van bloemkool en broccoli beetgaar en prik ze afwisselend op een houten stokje.

broccoli recepente, broccoli klaarmaken

Voedingswaarde/Gezondheid

Broccoli wordt vaak aangeraden ter preventie van bepaalde vormen van kanker en dit onder meer dankzij de aanwezigheid van glucosinolaten. Deze gezondheidsbevorderende stoffen komen eveneens voor in andere brassica-groenten zoals bloemkool en spruitjes. Daarnaast bevat broccoli ook veel vitamine C. Broccoli verdient dan ook zeker een plaatsje in een gezonde voeding.

#2830

Bron: Flandria