Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/brandveilige_kerstboom

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 29 juni 2022

Vier een veilige Kerst met een brandveilige kerstboom.

De periode rond Kerst zorgt jaarlijks voor gezellige momenten. De lange donkere avonden worden omgetoverd met kaarsen en verlichting tot gezellige en vrolijke avonden. Echter is het steeds oppassen geblazen met brandgevaar.
In het kader van het brandgevaar elk jaar wordt hier en daar wel nog eens de brand in het Swittel Hotel op oudejaarsavond ’94 opgehaald. En eigenlijk is dit wel goed want het houdt de mensen wakker om toch oplettend te blijven bij het plaatsen van kerstversiering en kaarslicht.
De naalden van kerstbomen bevatten etherische oliën waardoor kerstbomen snel kunnen ontbranden.

De 3 meest voorkomende oorzaken bij brand bij kerstbomen zijn:

 1. Defecte, slechte of niet-onderhouden kerstverlichting waardoor kortsluiting ontstaat met brand tot gevolg.
 2. Spelende kinderen in omgeving van kerstbomen waarbij een ongelukje al snel gevaarlijke gevolgen kan veroorzaken.
 3. Het te dicht plaatsen van kerstbomen tegen warmtebronnen (bijvoorbeeld open haarden).

 

Er zijn enkele tips die we hieronder opsommen om de kerstboom brandveilig te maken:

 • Wordt er een groot aantal kerstverlichtingsslingers aangebracht, sluit dan niet te veel slingers aan op dezelfde stekkerdoos. Deze kan bij oververhitting doorbranden met alle gevolgen vandien. Controleer ook de verlichtingssnoeren. Verlichting die al enkele jaren meegaat kan beschadigd zijn waardoor de elektrische draden vrij komen te liggen. Gooi deze versiering direct weg. Koop liever een nieuw exemplaar dan ze zelf te herstellen.

 • Probeer de kerstboom zo vochtig mogelijk te houden. Plaats daarom liever een kerstboom met wortelgestel en geef hem op geregelde tijdstippen wat water. De wortels zullen dat vocht gaan opnemen, waardoor de naalden en takken niet zo snel zullen uitdrogen. Een groeiende spar zal niet zo snel vuur vatten, maar bij een uitgedroogd exemplaar zijn enkele vonkjes al voldoende om te beginnen branden.

 • Heeft de boom toch geen wortels, dan kan de kerstboom in een grote emmer met vochtig zand geplaatst worden. Indien mogelijk plaats de boom dan liever in een waterreservoir.

 • Kerstbomen die geplaatst worden zonder wortels worden het best recht afgezaagd op een aantal centimeter boven het wortelgestel. Het lijkt misschien meer praktisch om deze schuin af te zagen om beter in de pot te kunnen stoppen, echter recht afgesneden zal de boom meer vocht kunnen opnemen.

 • Kerstversiering in de boom is leuk en mooi, maar wanneer u niet aanwezig bent schakel dan de kerstverlichting uit.


 • Kaarsen, fonduestellen, kachels horen uiteraard niet thuis in de nabije omgeving van de kerstboom. Zeker wanneer de kerstboom bedekt is met kunstsneeuw.

 • Probeer liever niet de truc met de haarlak om uitvallende naalden tegen te gaan. Haarlak is bijzonder ontvlambaar en daarom mijdt u beter deze hulpmiddeltjes. Kies dan liever voor een meer kwalitatievere boom die langer zijn naalden kan houden. (zie https://www.tuinadvies.be/bomen_kerstboom.htm )

 • Zorg dat de boom stevig staat en niet kan opvallen.

 • Het gebruik van brandvertragers is een niet onverstandige keuze. Dat product kan op de kerstboom gespoten worden, en zorg ervoor dat alle takjes zowel boven- als onderaan behandeld worden.  De behandeling doet u best niet binnenshuis.

Onderstaand filmpje geeft een goed beeld van de snelheid waarmee een kerstboom vuur kan vatten en ook verspreiden waardoor de hele kamer in vuur en vlam staat.

 
#3264
Terug naar boven icoon