Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bonsai_enten


https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 27 mei 2022

Bonsai vermeerderen door te enten: de kant-ent en de top-ent

Bonsai kweken door te enten (Tsugiki)

Door te enten “smelt” je als het ware een onderstam met een ent aan elkaar. Deze manier wordt vooral gebruikt om snel een groter aantal van een boomsoort te verkrijgen. Ook wordt het gebruikt om een extra tak aan een boom te laten groeien. Het is niet mogelijk om twee totaal verschillende boomsoorten te enten, wel kunnen verschillende boomsoorten binnen een botanisch geslacht met elkaar worden geënt; bijvoorbeeld een vijfnaaldenden (Pinus parviflora) op een Japanse zwarte den (Pinus thunbergii).

Enten is dus het versmelten van een onderstam; de zogenaamde wortelstam, met het bovenste deel; de zogenaamde entrijs.
Er zijn 2 manieren om te enten, beide met verschillende doelen: kant-enten en top-enten.
De beste tijd om te enten is eind herfst / begin winter. 

Kant-enten
Kant-enten wordt gebruikt voor twee doelen; het creëren van extra takken aan een boom en het kweken van nieuwe bomen.
Bij kant-enten hecht je een tak een een boom; wanneer de ent zich één heeft gemaakt met de boom kun je de stam boven het ent punt afsnijden waardoor je een nieuwe boom kunt gaan opkweken. Je kunt er ook voor kiezen om de rest van de stam intact te laten; je laat de ent dan als tak groeien aan de bestaande stam.

Stappenplan voor het kant-enten:

1. Eerst moet je een geschikte entrijs vinden om te hechten aan de wortelstam, deze moet afkomstig zijn van een gezonde boom en ongeveer 5 cm lang zijn.  Zie foto 1.

1.

(De wortelstam hoeft niet perse uit de pot worden genomen, wanneer je alleen een tak wilt hechten aan een Bonsai hoef je de boom uiteraard niet te verpotten.) 

2. Maak nu, met een zeer scherp en vlak mes, een inkeping in de boom van ongeveer 1 cm. Snij alleen in de bast (“schors”), dus niet te diep.  Zie foto 2.

2.

3. Snij het uiteinde van de entrijs (1 cm lang) schuin af en schuif hem met de afgeschuinde kant naar het midden van de stam in de wortelstam.

3.

4. Wikkel wat touw strak om de “wond” heen.

De Nazorg

Na ongeveer 2 maanden zal de entrijs leven gaan vertonen. Het touw moet echter nog zeker een jaar blijven zitten zodat de entrijs zich goed verbind met de stam.
Als de entrijs als extra tak voor de boom diende hoef je verder niks te doen.
Wanneer de entrijs zelf de boom moet gaan vormen moet je vlak boven het aanhechtingspunt de rest van de boom afsnijden. Na ongeveer 2 jaar na het enten zal de ent op een boom gaan lijken.

Top-enten
Top-enten wordt alleen gebruikt voor het kweken van nieuwe bomen. Bij top enten heb je een wortelgestel met een deel van de stam waarop je een entrijs hecht. Je hecht dus 2 delen aan elkaar in plaats van dat je een entrijs aan een wortelstam hecht. Op foto 2 hierboven moet je dus geen schuine inkerving maken maar de hele wortelstam afsnijden.
 

Stappenplan voor het top-enten:

1.1. Eerst moet je een geschikte entrijs vinden om te hechten aan de wortelstam, deze moet afkomstig zijn van een gezonde boom en ongeveer 7 cm lang zijn. 
De wortelstam moet ongeveer zo dik zijn als een potlood en hij moet ongeveer 10 cm lang zijn, het enten aan dunnere stammen is moeilijker, maar niet onmogelijk.
(De wortelstam hoeft niet uit zijn pot te worden gehaald!)

2. Maak met een scherp en vlak mes vanuit het deel waar de wortelstam is afgesneden een inkeping in de wortelstam van ongeveer 1,5 cm diep. Deze inkerving moet iets uit het midden van de stam komen.

2.3. Snij het uiteinde van de entrijs (1,5 cm lang) schuin af en schuif hem met de afgeschuinde kant naar het midden van de stam in de wortelstam.

4. Wikkel wat touw strak om de “wond” heen.

De Nazorg

Na ongeveer een jaar is de ent één geworden met de wortelstam. Toch is het verstandig om het draad pas te verwijderen na 2 lentes. Na twee jaar begint de ent te groeien en pas na drie jaar begint hij op een boom te lijken. Het punt waar de ent is aangebracht zal dikker worden dan de rest van de stam, na het 4e jaar zal dit minder worden.

#469Oscar Jonker

Auteur: Oscar Jonker

Terug naar boven icoon