Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bonen_in_de_kijker

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 11 mei 2021

Bonen in de kijker

Ook een boontje voor boontjes?

Boontjes zijn een fantastische zomergroente. Uitermate gezond, prima te combineren met diverse koude vlees- of visgerechten, caloriearm en in veel variaties beschikbaar. Zo heeft  niet minder dan zes soorten verse groene bonen in het aanbod. En sinds 2011 is ook de 'vergeten' snijboon terug van weggeweest. zet op deze wijze de trend verder om vergeten groenten opnieuw een plaats te geven in ons dagelijks menu. Een tikkeltje retro, maar een bommetje gezondheid voor een lange toekomst.
De zomer oogt groen op het bord. En liefst ook wat blauw in de lucht als het enigszins mogelijk is...

Buitengewoon boon

Bonen zijn er in alle variaties, zelfs als we de witte, rode en bruine bonen even buiten beschouwing laten. We hebben het in dit bestek over de groene boontjes. Bij die groene boontjes onderscheiden we  ronde en platte bonen, tuinbonen, boterbonen, pronkbonen en spekbonen.
Bij de ronde bonen zijn vooral de prinsessenbonen en naaldboontjes (ultra dun) de meest bekende varianten. Ronde bonen zijn donkergroen van kleur en vertonen geen zaadvorming in de peul. Ze groeien aan lage struiken.
Bij de platte bonen zijn de snijbonen een variant met verleden. Weleer zag je in heel wat moestuintjes staken staan, waaraan varianten van platte bonen of staakbonen groeiden. Platte bonen zijn iets lichter van kleur, zijn uiteraard platter van vorm en vertonen iets meer zaadvorming in de peul. Het is bekend dat deze boon aan smaak wint wanneer ze fijn versneden wordt opgediend. snijbonen worden onder het label Bel'Orta op de markt gebracht.
Tuinbonen zijn niervormige bonen die gedopt worden en waarbij de zaden dan uit hun vliesje verlost worden om ze te koken.
Boterbonen hebben een lichtgele kleur. Pronkbonen zijn zeer lange platte bonen met fijne zaden en spekbonen zijn zowat het summum van boon: lang, dik, en zeer vlezig.

Fijn is veel meer dan fijn.

bonen worden erg jong geoogst, een garantie op een mooie egale kleur die al naargelang de soort varieert van donkergroen, lichtgroen tot geel. Het aanvoelen is stevig en de boon is knapperig. De vorm is gelijkmatig en er zijn geen verkleuringen of bruine plekken aanwezig.
Snijbonen van zijn jong, mals en bezitten een brede lange peul. De kleur is diepgroen en de boon is vrij van vlekken. Er is nauwelijks zaadvorming in de peul.
boontjes hebben geen draden waardoor werk bij het schoonmaken bespaard wordt.
Tot voor kort waren vooral boontjes zonder zaadvorming in trek: hoe fijner hoe beter, zo leek het wel. Toch merk je dat heel wat topgastronomen de boon in alle eer herstellen. Het wordt weer trendy om een vlezige, grote boon te presenteren en gasten te laten genieten van de volle smaak en verrassende malsheid van de verse groene boon.

Boontjes: top top op tafel!

Ideaal is een droge koele plaats waar de boontjes in een papieren zak worden bewaard. De vuistregel is natuurlijk dat je boontjes na de aanschaf zo snel mogelijk op tafel brengt!

En nog twee leuke weetjes: ingevroren boontjes ontdooi je niet. Je zet ze meteen op het vuur om te voorkomen dat ze taai worden.
Koken doe je in een ruime pot zonder deksel: op die manier blijft de kleur van de bonen bewaard.

#3547

Bron: VLAM
www.vlam.be