Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bomen_verwelkingsziekte

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 14 mei 2021

Catalpa of trompetboom: verwelkingsziekte

De  laatste jaren krijgen we steeds vaker de vraag hoe het komt dat de Catalpa in de tuin takken krijgt die verwelken. Deze verwelkingsziekte wordt bij de Catalpa veroorzaakt door bodemschimmels die vooral optreden bij een slechte bodemstructuur of een te natte standplaats. De trompetboom die gekend is voor zijn tere wortels wordt dan ook geïnfecteerd door de bodemschimmels (verticillium) vanuit de grond. Eenmaal de schimmels binnen in de wortels geraken zullen zij zich via het transportsysteem doorheen de gehele plant verspreiden. Deze systemische verspreiding tot in de takken gebeurt via de vaatbundels die door de vermenigvuldiging van de schimmels uiteindelijk zullen dichtslippen. Hierdoor wordt de sapcirculatie en de watervoorziening afgesloten. Uitwendig kun je in een vroeg stadium soms een bladstandverandering zien en in een later stadium treedt bladverwelking en bladvergeling op. Indien je een aangetaste tak afsnoeit is er een licht bruine verkleuring van het vaatweefsel te zien.

Bij een aangetaste boom zullen steeds meer takken, bladeren en bloemen verwelken. Bladeren vergelen, worden bruin en sterven af. De wortels zijn eveneens bruin en stervende. Soms worden extra nieuwe wortels Bolcatalpagevormd.

Vele mensen zullen de aangetaste takken weg snoeien. Deze mogen niet worden verwerkt door een hakselaar want door verspreiding van het hakselhout krijgt de schimmel vrij spel doorheen de volledige tuin. De takken kunnen dan ook best naar een groenpark voor groenafval worden gebracht. De containers van deze groendiensten gaan dan naar gespecialiseerde composteerfirma's waar het eindproduct een grondige stoombeurt krijgt waardoor de laatste schimmels en onkruidzaden worden vernietigd. De takkenschaar, de snoeischaar of de takkenzaag die gebruikt werd voor het snoeien van de aangetaste takken dient men nadien grondig te ontsmetten.
De tuineigenaar van de gesnoeide zieke Catalpa zal gelukkig zijn als hij het volgende groeiseizoen zijn boom weer netjes ziet uitlopen. Toch zal de zogezegd genezen boom elk jaar opnieuw verwelken. De verwelking treed meestal op tijdens warme dagen want dan kunnen de beschadigde vaatbundels de grote waterhoeveelheid die de bladeren nodig hebben voor de verdamping niet meer aan. Volgt er na de droge periode een koele en nattere periode dan lijkt het alsof de boom herstelt maar elk jaar zal de ziekte zich meer en meer over de gehele boom gaan verspreiden waardoor de trompetboom uiteindelijk volledig zal afsterven.

boom met peulenDe verwelkingsziekte bij de Catalpa wordt veroorzaakt door twee verschillende soorten van bodemschimmels:

  1. Verticillium albo-atrum
  2. Verticillium dahliae

Deze veroorzakers van vaat- en verwelkingsziekten kunnen vaak gedurende zeer lange tijd in de grond overblijven in de vorm van sclerotiën of chlamydosporen. Wil men op dezelfde plaats toch terug een Catalpa plaatsen dan moet men de grond eerst grondig ontsmetten. Dat kan gebeuren door hem te laten stomen of door chemische grondontsmetting. Anderzijds kun je de grond diep uitgraven en vervangen door gezonde aarde. Indien je op die plaats liever geen gevoelige Catalpa meer zet denk er dan wel aan dat er nog andere bomen gevoelig zijn voor deze schimmel. Hierbij denken we aan Acer (esdoorn), Cercis (judasboom), Fraxinus (es), Robinia (acacia), Tilia (linde), Ulmus (iep), Vitis (druiven), Berberis (zuurbes), Cotinus (pruikenboom), Erica (heidekruid), Ligustrum (liguster), Rhus (fluweelboom), Ribes, Syringa (sering) en Viburnum (sneeuwbalstruiken).

Advies:

  • Aangetaste bomen met wortel en een deel van de omliggende grond volledig verwijderen.
  • De plaats waar de aangetaste boom stond grondig diepspitten of draineren.
  • Breng voldoende compost en humus aan vooraleer een Catalpa aan te planten. Humus kan het verticilliumschimmel onderdrukken.
#238

Auteur: Kurt Vossaert