Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bomen_takken_sterven

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 11 april 2021

Tak– en bloesemsterfte, gevreesde ziekte bij de kers (Prunus)

De laatste jaren krijgen kersen maar vooral sierkersen (Prunus-achtigen) het hard te verduren met een plots opduikende, ernstige ziekte: tak– en bloesemmonilia, eigenlijk is hier sprake van een schimmel die plotseling de bloesems en takken van de kersachtigen aantast en die ernstige schade aan deze planten teweeg brengt.

De ziekte is het hevigst bij de kersen en krieken (Prunus avium) maar ook sierkersen zoals Prunus triloba(amandelboompje), Prunus sinensis , Prunus serrulata (Japanse sierkers) zijn dikwijls prooi van deze geniepig sluipende ziekte. Prunus serrulata "Amanogawa" is minder vatbaar voor de kersenmonilia.

Ziektebeeld
Het plots verdrogen van jonge bloesems, bladeren en later het indrogen en afsterven van de takken is hier opvallend. De bloemen sterven af, worden bruin maar vallen echter niet af. Aantasting begint meestal bovenaan de jonge takken die dan helemaal afsterven. Later komt er een grijze schimmel (zwamkussentjes) op die de aangetaste plantendelen bedekt.

Oorzaak
De bloesemmonilia (Monilia laxa en Monilia fructigena) is een schimmel (zwam) die vooral op kersen en sierkersen enorme schade kan te weeg brengen. De infectie begint meestal te woekeren tijdens de bloei en gebeurt via de bloemstijl die dan zwart verkleurd. Door bestuiving kunnen bijen de ziekte verder verspreiden. Ook tijdens het snoeien van aangetaste planten kan men zonder het zelf te weten gezonde planten besmetten.
Optimale omstandigheden voor deze ziekte zijn grote temperatuurschommelingen (overdag zacht met koude nachten) en regenachtig weer.
 


witte bloemknopstadium

Bestrijding
Alhoewel het een schimmelziekte betreft kan men nog weinig doen als de bloesemsterfte zichtbaar is. Dus de boodschap luidt: beter voorkomen dan genezen !


Chemisch kan men preventief spuiten tijdens het witte bloemknopstadium en bij het begin van de bloei met systemische fungiciden op basis van koperhydroxide, bitertanol of benomyl.

Wil men de ziekte biologisch bestrijden dan kan men de aangetaste takken zo diep mogelijk insnoeien (tot op het gezonde hout) en ze verbranden. Opgelet: na gebruik de snoeischaar (mes en aambeeld) ontsmetten door ze een 10 tal seconden in bleekwater te houden, zo kan men verspreiding van de ziekte op andere, gezonde planten voorkomen.

Even nog vermelden: kort insnoeien van het amandelboompje (Prunus triloba) - zoals je een knotwilg zou snoeien - is niet alleen goed om de ziekte weg te snijden maar is tevens de snoeiwijze om volgend jaar een prachtige bloei te bekomen . Immers na de korte snoeibeurt komen uit de slapende ogen (nauwelijks zichtbaar) dit jaar nieuwe, sterke éénjarige scheuten die volgende lente met succes gaan bloeien. Of het nu om een stammetje gaat of een struik de methode blijft dezelfde.


kort insnoeien

Nu nog enkel hopen dat we terug van sappige, rode kersen kunnen genieten, want deze vruchten zijn ware lekkernijen, het zou zonde zijn mochten ze schaars en duur blijven.

Succes. 

#239

Auteur: Wilfried Van Hecke