Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bomen_prieel

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 1 oktober 2020

Romantische prieelbomen voor in de tuin


Betula pendula ‘Youngii’
 
Cercidiphyllum japonicum ‘Pendulum’


Morus alba ‘Pendula’
 

Van de vele boomvormen die er zijn, spreken treurbomen misschien wel het meest tot de verbeelding. Die hebben iets bijzonders, elegants en vertrouwenwekkends. De grote vormen, zoals de treurwilgen uit de parken, zijn zonder meer indrukwekkend, andere eerder lieflijk. Er zijn erbij die een waterval van bloemen vormen, en sommige moeten het juist van hun gesloten bladermantel tot op de grond hebben. Maar vooral de kleinere vormen verdienen absoluut een ereplekje in iedere tuin. Er zijn er genoeg die zelfs in een heel kleine tuin prima passen en dat romantische en veilige uitstralen. Je kunt je bij ze verschuilen. Niet voor niets worden het prieelbomen genoemd, idyllische levende prieeltjes.

Een paar suggesties
Als het om vroege bloei gaat moet u zeker aan het treurwilgje Salix caprea ‘Kilmarnock’ denken. Een boompje van zo’n 2 m hoog met lange, gebogen neerhangende takken die in de lente bezaaid zijn met zachte, zilvergrijze katjes die tijdens het uitbloeien geel worden. Van de treur-sierkersen, die iets later bloeien, is vooral Prunus serrulata ‘Kiku-shidare’ een aanrader, 2,5 m hoog en vroeg in het jaar overladen met helderroze, gevulde bloemen. Heel mooi bij een vijvertje.

De smalle bladeren van de wilgbladige treurpeer (Pyrus salicifolia ‘Pendula’) doen denken aan groengrijze ochtendnevel. Halverwege het voorjaar verschijnen er witte bloemen in. De prieelberk (Betula pendula ‘Youngii’) vormt een witte schors met zwarte spleten onder de massa draadvormige, met fijn blad bezette, neerhangende twijgjes. In het vroege voorjaar verschijnen de gele katjes. Het blad van de paarse treurbeuk (Fagus sylvatica ‘Purple Fountain’ brengt een kleur in de tuin die veel mensen graag zien. Bij Cercidiphyllum japonicum ‘Pendulum’ verkleurt het blauwgroene blad in de herfst naar stralend oranje. Het treur-honingboompje (Sophora japonica ‘Pendula’) wordt ca. 3 m hoog en heeft heel donkergroen blad. In de herfst kunnen trossen crèmewitte bloemen verschijnen. Een heel bijzondere erwtenstruik (Caragana arborescens ‘Walker’) is eigenlijk een plat kruipende heester, maar als treurboom wordt hij op een 2 m hoge onderstam geënt. Bloeit in het voorjaar met vlinderbloemige, gele bloemen.

Zo zijn er veel meer, ook vruchtdragende als de treurhaagbeuk (Carpinus betulus ‘Pendula’) met zijn gevleugelde nootjes. En de elegante treurvorm van de witte moerbei (Morus alba ‘Pendula’), de soort waar zijderupsen op worden gekweekt.

De verzorging is erg eenvoudig
Plant ze in de omstandigheden die ze vragen. Dat wisselt van soort tot soort, maar de meeste staan graag zonnig in normale, voedzame tuingrond. Zet er een boompaal bij die u na een jaar weer weghaalt. Anders dan knotbomen worden treurbomen niet rigoureus gesnoeid. Het is juist de bedoeling dat ze hun mooie treurvorm houden. Knip alleen te lang wordende takken aan de einden wat bij. Geef de boom in het voorjaar een goede basisbemesting en zorg in droge perioden voor voldoende water. Voor de rest is het vooral genieten.

Tuintips voor april
In april bloeit er ongelooflijk veel in de tuin en alles ontwikkelt zich. Een ideale periode om bomen en heesters te planten, zeker de groenblijvende die met kluit worden geleverd, en speciaal berken. Heesters die bloeien op hout dat in hetzelfde jaar wordt gevormd, kunnen nu worden teruggeknipt, bijvoorbeeld de vlinderstruik (Buddleja davidii). Geef ook het gazon een goede beurt en haal het mos eruit. Vervang vaste planten die de winter niet hebben overleefd.

 


 
#242

Bron: VLAM
www.vlam.be