Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bomen_planten_op_terras_balkon?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 20 september 2021

Bomen en struiken planten in potten voor op het terras en balkon - soorten bomen die in aanmerking komen

Stammetjes op het terras

Potten met kleine boompjes of struikjes op stam bieden ongekende mogelijkheden. Door te variëren met bladkleur en -vorm, wel of niet bloeiend, geurend en eetbaar, lijken de mogelijkheden onuitputtelijk.

Tuinieren op balkon of terras is al lang niet meer beperkt. Wie bijvoorbeeld op zoek gaat naar ‘stammetjes’, zal merken dat er zoveel te koop is, dat het lastig kiezen is.

Jaarrond genieten
Zorg dat er jaarrond wat te genieten is. Kies daarom voor een combinatie van boompjes die bladhoudend zijn, ieder seizoen een andere aanblik geven, bloeien, lekker ruiken of vruchten dragen.
De Japanse esdoorns bijvoorbeeld met hun fijn ingesneden blaadjes, karakteristieke vleugelvruchtjes en mooie herfstkleur geven in voorjaar, zomer en herfst steeds een andere aanblik.
Wintergroene ‘stammetjes’, zoals een geel- of witbonte Euonymus op stam, ligustrum, buxus of hulst zorgen het hele jaar door voor de aankleding van balkon of terras.


Photinia - glansmispel.

Geur en kleur
Er zijn ook kleine boompjes of struikjes op stam, die het terras kleur geven door hun mooie bloei of die lekker ruiken.
Met een roosje op stam heb je zowel bloemen als geur.
Ook andere bloeiers op stam, zoals verschillende Viburnum-soorten, een dwergsering op stam azalea’s op stam kunnen het terras een fleurige aanblik geven.
Van de heerlijke geurplant lavendel bestaat ook een kweekvorm op een stammetje.

Lekker
Wie van eigen terras wil oogsten, kan denken aan een kleinblijvend appelboompje of een bessenstruikje op stam. Aalbes en kruisbes worden namelijk niet alleen als struik, maar ook als stamboompje gekweekt.

Onderbeplanting
Bij een ‘stammetje’ in pot, blijft er genoeg ruimte in de pot over voor leuke plantjes onderin. En ook daarbij is weer een zee van mogelijkheden. Wie graag wisselt, kan kiezen voor vrolijke eenjarige zomerbloeiers. Voor wie van vastigheid houdt, is er een ruime keuze aan vaste planten. 

#1606