Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bomen_honingboom

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 1 augustus 2021

Bomen: honingboom of de Sophora japonica

(honingboom of de Japanse Pagodenboom)

 

Sophora japonica (botanisch)

Japanese Pagoda Tree (Engels)

Arbre de Miel, Arbre des Pagodes (Frans)

Japanischer Schnurbaum, Perlenschnurbaum (Duits)
Leguminosae – vlinderbloemfamilie

bloemen

Sophora gypsophila

Sophora chrysophylla

Sophora

In Maastricht fotografeerde ik begin augustus een aantal bloeiende Sophora’s. In deze tijd van het jaar verwacht je geen bloeiende bomen. Je zou bijna denken dat het om Robinia’s gaat, maar die bloeien in juni. Sophora lijkt inderdaad op de Amerikaanse Robinia. Deze bijzondere boom die we wel eens in parken, botanische tuinen of langs wegen tegenkomen, kan goed tegen droogte en de uitlaatgassen van auto’s. Hij heeft geen last van ziektes. De vlinderachtige crèmewitte bloemtrossen zijn erg geliefd bij bijen. Als zij uitgebloeid zijn en afvallen, lijkt de bodem besneeuwd. Het is een tapijt van bloemblaadjes.

 

Herkomst en naam

Van het geslacht Sophora bestaan er meer dan 50 soorten, waar Sophora japonica het goed doet in gebieden met gematigd klimaat. De meeste andere soorten groeien op Hawaï, in Nieuw-Zeeland en op Mauritius. Inheems is Sophora niet in Japan, zoals het bijvoegsel japonica suggereert, maar in China en Korea. Daar wordt hij vooral als tempelboom en heilige boom op begraafplaatsen vereerd. In 1747 werden de eerste zaden door een Franse jezuïetenmissionaris naar de Botanische Tuin in Parijs gestuurd.

Sophora’s kunnen vrij oud worden. In China groeit een exemplaar van ca. 100 jaar oud.

Sophora is de Arabische plantennaam voor Cassia sophora en werd door Linnéovergenomen. Cassia komt van het Griekse woord kassia wat kruidige bast betekent.

 

Plantkenmerken

Sophora is een 25 m hoge loofboom met een ronde kroon. Met het ouder worden neemt deze de vorm van een paraplu aan. De takken blijven enkele jaren groen.

Bladeren:

ze zijn ca. 20 cm lang en oneven geveerd. Ze zijn kortgesteeld, langwerpig tot eivormig en hebben een stekelpuntje. De bovenzijde is donkergroen, de onderzijde grisgroen en fijn behaard. Zij hebben een gele herfstkleur.

Bloemen:

zij verschijnen in lange, hangende trossen en zijn geelwit. De boom bloeit pas vanaf een leeftijd van 15 jaar.

Vruchten:

het zijn 5-8 cm lange peulen die zelden verschijnen.

In de grijsgroene schors ontstaan in de loop der jaren scheuren.

 

Soorten

Sophora prostata is een warrig groeiende struik die in hoekige vormen naar links en rechts schieten. In juni-juli verschijnen heldergele, klokvormige bloemen. Deze soort is geschikt als kuipplant.

Een andere kuipplant is Sophora prostata ‘Dragons Gold’, bloeiende Honingboomeen dwergvorm. Het is een lage struik met kleine, ronde blaadjes. Hij bloeit met gele erwtenbloemen van maart tot juni.

Sophora davidii heeft witte bloemen, Sophora pendula neerhangende takken. Sophora tetrapteda heeft grote gele bloemen met lange meeldraden.

Gebruik  

De bloemknoppen worden in Azië als verfmiddel gebruikt  (lichtgeel).

#65

Auteur: Brigit Kahlert
www.stemderbomen.nl