Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bomen_bonsai_wild


https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 27 mei 2022

Bomen: Bonsai verzamelen uit het Wild (Yamadori)

Bonsai verzamelen uit het Wild (Yamadori)

Yamadori is de Japanse benaming voor het verzamelen van bomen uit het bos of uit de bergen, bedoeld voor bonsai.
De beste tijd voor het uitgraven van bomen is de Lente. Bedenk wel dat deze methode in de meeste bossen verboden is, tenzij je toestemming hebt van de beheerder.

Stappenplan voor Yamadori:

 1. Allereerst moet er een geschikte en gezonde boom worden gevonden. Bomen die van nature klein zijn gebleven (bijvoorbeeld door wildvraat of door barre natuurlijke omstandigheden) zijn geschikt voor bonsai.
   

 2. Het uitgraven van de boom moet erg voorzichtig gebeuren, de juiste manier is om de grond rondom de wortels zo uit te graven dat de wortels, met de aarde waarin ze groeiden, ongerept blijven. Het is verstandig om in een zakje wat van het originele zand mee te nemen.
   

 3. Verpak de kluit met touw in wat vochtige lakens. Op deze manier kan de boom in een plastic zak veilig worden vervoerd. Zorg er wel voor dat de boom binnen een niet al te lange tijd in een pot wordt gezet. Zie foto 1

1. 

 1. De pot moet redelijk groot zijn, aangezien de boom nog moet worden gevormd (voor het vormen is een ontwikkeld wortelstelsel een vereiste, welke zich alleen ontwikkeld in een wat grotere pot). Onderin de pot komt een laag fijn grind om te zorgen voor een goede afwatering.
   

 2. Meng het originele zand met akadama en fijn grind, in een verhouding van 1/4 + 2/4 + 1/4. Deze grondmix vult de pot verder op tot ongeveer 1/4 deel. Haal de boom voorzichtig uit de lakens en plaats hem in het midden van de pot, waarbij het zand aan de kluit intact moet blijven. Vul de pot nu verder met de grondmix. Zie foto 2
   

 3. Spoel een flinke hoeveelheid water over de pot, doe dit met een fijne sproeikop en zorg ervoor dat er geen grond wordt weggespoeld. Zie foto 3

  2.

3.

De Nazorg

Plaats de pot buiten, op een zonnige plek, liefst beschut tegen de wind. De grond moet vochtig worden gehouden, maar zeker niet nat. Voel dus even met een vinger hoe vochtig de grond is. Na een jaar is het wortelgestelsel zover ontwikkeld dat de boom kan worden gevormd. Laat hem in de tussentijd ongeremd groeien.

#410Oscar Jonker

Auteur: Oscar Jonker

Terug naar boven icoon