Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bomen_bonsai_kopen

Tuinadvies

Toon alles uit: "Loofbomen"

Bonsai vormen van een aangekochte boom uit een kwekerij.

Bonsai vormen uit kwekerijplanten

Voorgevormde kwekerijplanten zijn overal verkrijgbaar, denk aan tuincentra, (boom)kwekers en bonsai centra. Juist omdat ze zijn voorgevormd zitten er soms exemplaren tussen die heel goed kunnen worden gebruikt voor bonsai.

Het kweken van bonsai uit kwekerijplanten heeft voordelen en nadelen. Een groot voordeel is dat de plant na aanschaf direct kan worden gevormd, je ziet dus direct resultaat. Een nadeel is dat dikke takken, of zelfs een deel van de stam, moeten worden inkort. Op die manier laat je dus lelijke snoeiwonden achter.

Stappenplan voor de selectie:

  1. Selecteer kwekerijplanten allereerst op hun stammen; de verjonging (onder is de stam dikker dan aan de top) en het verloop van de stam zijn hierbij belangrijk.
     

  2. Nadat je een geschikte boom hebt gevonden controleer je het wortelgestel; haal de boom voorzichtig uit zijn pot zodat je kunt zien of de wortels ontwikkeld zijn. Let ook op de wortelvoet.
     

  3. Nu moet de takkenstructuur worden bekeken, normaal gesproken moeten erg veel takken worden gesnoeid (soms meer dan de helft) om een goed eindresultaat te verkrijgen. Teveel takken maakt dus niet uit, te weinig wel!
     

  4. Schaf de boom alleen aan als hij aan deze punten voldoet en je er echt toekomst in ziet. Soms vind je bij de eerste kwekerij prachtige planten, maar soms pas bij de vijfde... Over het algemeen zijn kwekerijplanten niet erg duur, ervaring leert dat de prijsverschillen erg groot zijn tussen de verschillende kwekerijen.

Na de aanschaf kan de boom direct worden gevormd, doe dit alleen wanneer de boom gezond is! Laat de boom gewoon in zijn pot staan en verpot hem pas in de lente. Het is verstandig om de boom direct te bemesten om te zorgen voor een gezonde groei.


#407

Auteur: Oscar Jonker