Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/boerenkool_krulkool

Tuinadvies

Toon alles uit: "Koolgewassen"

Boerenkolen houden van de vorst

Boerenkool  Brassica oleracea L. var. acephala subv. laciniata

Kolen houden van de vorst!

Boerenkool of de krulkool  is een koolgewas dat erg decoratief oogt en bijzonder lekker is.
De gekrulde bladeren zijn echt heel mooi en zorgen voor een extra ‘toets’ in de moestuin gedurende de kille winterdagen.
In de winterdagen, want wist u dat boerenkool nog lekkerder is na een paar nachten vorst?

Koude groente
Boerenkool is in Vlaanderen beslist een van de meest onbekende koolgewassen die het Brassica-geslacht siert. Iedereen kent de rode, witte en savooikolen, maar boerenkool wordt wel eens vergeten. Jammer, want deze bladgroente kent een enorme smaak en sierwaarde! In tegenstelling tot Vlaanderen behoort boerenkool in Nederland tot het standaard wintermenu van het gemiddelde Nederlandse gezin!
De smaak komt echter pas echt vrij na een paar nachten vorst. Laat daarom de koolgewassen zo lang mogelijk staan en oogst enkel voor verse verwerking.


Rode boerenkool zorgt niet alleen voor nog meer kleur in de moestuin, maar ook bij het koken blijft de rode kleur deels behouden.
Stamppot met de bladeren van deze rode krulkool is dan ook roze met daarin donker groenpaarse stukjes.

Culinair
Daar het zo’n veelzijdige koolgroente is leest u hieronder een recept die makkelijk toe te passen is en iedereen kan!

Stamppot van boerenkool

Benodigdheden
2 uien
3 aardappelen
1 boerenkool (volledig geoogst)
1 sla
Zout
Peper
2 eetlepel boter
0.5 l melk

Werkwijze

Schil de aardappels en snij ze vervolgens in stukjes.
Maak de uien schoon en snij deze vervolgens ook in schijfjes.
Was de boerenkool en sla ( wassen in water en zout) en snij ze in grove stukken.
Stoof ondertussen de uitjes glazig aan en voeg de boerenkool, sla en aardappels toe.
Vul vervolgens alles aan met water tot de groenten ondergedompeld zijn.
Laat alles rustig 25 min. koken
Na 25 min. ga je alles mixen met de staafmixer tot je een fijne massa hebt.
Voeg vervolgens de melk toe samen met 2 el boter.
Goed mengen en de stamppot van boerenkool is klaar om opgediend te worden!
Breng op smaak met peper en zout.

Boerenkool wordt meestal in de echte oude keuken toegepast.
Samen met worst en mosterd is dit een echte lekkernij!


#1302

Auteur: Angelo Dorny