Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemstukjes_spiegelen_bloemen


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Bloemschikken: bloemen spiegelen of bloemstuk maken waarbij de bloemen dezelfde vorm aannemen als de vaas

SPIEGELEN MET BLOEMEN

Spiegelen met bloemen is de vorm van je vaas in je bloemen laten terug komen, zoals hier de driehoekige vorm zich herhaalt in de opmaak van de bloemen.

Je kunt dit met gelijk welke vorm van vaas, je herhaalt gewoon ± de vorm van je vaas; maar meestal is het gemakkelijker in een smallere vaas.

Juist omwille van de driehoeksvorm van deze vaas heb ik gekozen voor een aantal langwerpige vormen van bloemen en groen, zo kon ik makkelijker hoogte geven. Maar tegelijkertijd geven langwerpige bloemen ook de vorm van de vaas aan. Bij een rondere vorm zou ik ook eerder ronde bloemvormen gebruiken.

In dit stuk heb ik enkel wit en groen verwerkt, maar je kan elke kleur van bloemen op deze manier verwerken.

De ornithogalums zijn de eerste dagen nog tamelijk gesloten, maar eens ze open komen is dit een zeer gevuld bloemstuk.

Omwille van het frisgroene van de kop van de ornithogalum en het frisgroene van de cormustakken heb ik voor groene Anjers en voor witbloeiende Hebe gekozen.

 

Waarmee kun je het stuk maken?

 • een vaas met een uitgesproken vorm (vb driehoek)
 • 5-tal takken van groenen Cornus
 • 15 a 20-tal langwerpige bloemen (hier Ornithogalums) maar ook andere langwerpige bloemen zijn bruikbaar, Calla’s, Zantdeschia of aronskelk, Veronica’s, Lysimachia clethrodoides, Astilbes, soorten Aconitum, Delphinum, Campanula’s
 • Wil je een ronde vaas spiegelen kun je ronde bloemvormen gebruiken vb rozen, dahlia’s, pioenen, Anjers
 • groen steekschuim
 • een goed snijdend mes
 • snoeischaar
 • groenvulling: uit de tuin vb Hebe, Buxus, Pachysandra, klimop, Osmanthus, Salalblad, Pieris, Prunus laurocerasus Sarococca, Vaccinium …
 • Asparagus densiflorus “Myerssi” of Asparagus densiflorus “Meyers” (kamerplant)
 • 8-tal Anjers of andere goed vullende bloemen vb dahlia, grote rozen

Hoe ga je te werk?

 • Zet onderaan je vaas een bodem zwaartemateriaal, dat kan zand, dat kunnen steentjes of iets dergelijks zijn.
 • Snij je steekschuim (zonder de structuur te breken door te duwen) steekschuim de grootte van je vaas. Zo dat het 1 cm onder je vaas komt.
 • Het nu nog droge steekschuim laat je water opzuigen door in een bassin koud water te legen (zonder onder te duwen) zuigt vanzelf water op.
 • Snij je bloemen met een scherp mes schuin aan (op verschillende lengtes) en verdeel ze zo wat gelijkmatig over het ganse steekschuim.
  Varieer van hoogte, maar blijf goed de vorm van je vaas indachtig, je moet spiegelen. Je mag wel hoger gaan, maar niet buiten de zijkanten van je vaas.
 • Knip een aantal cornustakken, laat ze de hoogte van je vorm bepalen. Door iets hoger te gaan met je takken maak je de schikking iets luchtiger.
 • Snij het aspergegroen op verschillende hoogten en laat die mee het accent van de vorm bepalen.
 • Vul onderaan de ornithogalum aan met tuingroen en met meer gevulde bloemen zoals anjers.
 • Het net voor ornithogalum steken van vollere bloemen en groen is nodig omdat een ornithogalum wel een grote houdbaarheid heeft, maar de eerst open komende bloempjes zijn ook eerst verwelkt en dan heb je anders een open ruimte.
 • Een of drie takjes groen laten uitkomen over de rand van je vaas, maakt het iets minder strak.

Tips en weetjes

ORNITHOGALUM krijgt vaak andere benamingen: zuidwindlelie, (Kaapse) vogelmelk, akkermanneke, ster van Bethlehem zijn er enkele van.

Meestal zijn het als ze volledig open staan witte ± bolle bloemen, maar je ziet nu ook wel gele en zelfs oranje variëteiten op de markt, de Ornithogalum aureum of de Ornithogalum minatum.

De bloem bestaat uit heel kleine bloempjes die met heel fijne aanzet op de hoofdstengel staan. Deze mini-bloempjes laten zich ook goed lijmen met koudlijm.

De stengel van ornithogalum is stevig en schitterend fris groen en je kunt hem ook als liggend takje verwerken in een bloemstuk. In een vaas hebben de bloemstengels wel de neiging om na een tijdje te rotten en wat slijmerig te worden. In een vaas kun je de bloemen gemakkelijk aansnijden en die vieze brij wegnemen.

Ornithogalum is een bolgewas. Sommige variëteiten lukken beter dan andere in onze tuinen. De geslachtsnaam Ornithógalum komt van een oude Griekse plantennaam, die vogelmelk betekent - ornithos= vogel en gala= melk. Vandaar dat de naam vogelmelk het meest gebruikt wordt.

De bloem in dit stuk gebruikt is de Ornithogalum thyrsoides, wordt ook wel eens Ornithogalum piramidale genoemd. Waarschijnlijk komt deze naam omdat in het begin van de bloei bovenaan gesloten mini-bloempjes een piramidevorm geven.

 

Dit stuk kun je in gelijk welke periode van het jaar maken, zelfs met enkel maar tuinbloemen en tuingroen.

Vooral met de kerstdagen is dit type vaas natuurlijk heel dankbaar, je kunt op deze manier een alternatieve kerstboom maken . Je vult het dan met dennengroen, donker rode rozen, rode Cornus en prikt er kerstbolletjes bij. Of ga voor grijsgroen den, voor Safariegroen, witte rozen en zilveren kerstbollen.

Met Valentijn kun je ook een ronde vaas spiegelen en dan nog eens extra twee cirkels pietriet in verwerken

Met Pasen is het leuk om een eivormige vaas te spiegelen, en dan aan te vullen met kwarteleitjes, pluimpjes

In de herfst kun je ook gebruik maken van takken met bessen en van vruchten, maar ook bloemstengels met zaaddozen vb van juffertje in ’t groen kunnen de hoogte in.

In deze periode van het jaar kun je met lang stevig blad van baardirissen of Iris germanica ook schitterende hoogtevulling verkrijgen.

Succes

#1542
Terug naar boven icoon