
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemstukjes_spiegelen_bloemen
SPIEGELEN MET BLOEMEN
Spiegelen met bloemen is de vorm van je vaas in je bloemen laten terug komen, zoals hier de driehoekige vorm zich herhaalt in de opmaak van de bloemen.
Je kunt dit met gelijk welke vorm van vaas, je herhaalt gewoon ± de vorm van je vaas; maar meestal is het gemakkelijker in een smallere vaas.
Juist omwille van de driehoeksvorm van deze vaas heb ik gekozen voor een aantal langwerpige vormen van bloemen en groen, zo kon ik makkelijker hoogte geven. Maar tegelijkertijd geven langwerpige bloemen ook de vorm van de vaas aan. Bij een rondere vorm zou ik ook eerder ronde bloemvormen gebruiken.
In dit stuk heb ik enkel wit en groen verwerkt, maar je kan elke kleur van bloemen op deze manier verwerken.
De ornithogalums zijn de eerste dagen nog tamelijk gesloten, maar eens ze open komen is dit een zeer gevuld bloemstuk.
Omwille van het frisgroene van de kop van de ornithogalum en het frisgroene van de cormustakken heb ik voor groene Anjers en voor witbloeiende Hebe gekozen.
Waarmee kun je het stuk maken?
Hoe ga je te werk?
Tips en weetjes
ORNITHOGALUM krijgt vaak andere benamingen: zuidwindlelie, (Kaapse) vogelmelk, akkermanneke, ster van Bethlehem zijn er enkele van.
Meestal zijn het als ze volledig open staan witte ± bolle bloemen, maar je ziet nu ook wel gele en zelfs oranje variëteiten op de markt, de Ornithogalum aureum of de Ornithogalum minatum.
De bloem bestaat uit heel kleine bloempjes die met heel fijne aanzet op de hoofdstengel staan. Deze mini-bloempjes laten zich ook goed lijmen met koudlijm.
De stengel van ornithogalum is stevig en schitterend fris groen en je kunt hem ook als liggend takje verwerken in een bloemstuk. In een vaas hebben de bloemstengels wel de neiging om na een tijdje te rotten en wat slijmerig te worden. In een vaas kun je de bloemen gemakkelijk aansnijden en die vieze brij wegnemen.
Ornithogalum is een bolgewas. Sommige variëteiten lukken beter dan andere in onze tuinen. De geslachtsnaam Ornithógalum komt van een oude Griekse plantennaam, die vogelmelk betekent - ornithos= vogel en gala= melk. Vandaar dat de naam vogelmelk het meest gebruikt wordt.
De bloem in dit stuk gebruikt is de Ornithogalum thyrsoides, wordt ook wel eens Ornithogalum piramidale genoemd. Waarschijnlijk komt deze naam omdat in het begin van de bloei bovenaan gesloten mini-bloempjes een piramidevorm geven.
Dit stuk kun je in gelijk welke periode van het jaar maken, zelfs met enkel maar tuinbloemen en tuingroen.
Vooral met de kerstdagen is dit type vaas natuurlijk heel dankbaar, je kunt op deze manier een alternatieve kerstboom maken . Je vult het dan met dennengroen, donker rode rozen, rode Cornus en prikt er kerstbolletjes bij. Of ga voor grijsgroen den, voor Safariegroen, witte rozen en zilveren kerstbollen.
Met Valentijn kun je ook een ronde vaas spiegelen en dan nog eens extra twee cirkels pietriet in verwerken
Met Pasen is het leuk om een eivormige vaas te spiegelen, en dan aan te vullen met kwarteleitjes, pluimpjes
In de herfst kun je ook gebruik maken van takken met bessen en van vruchten, maar ook bloemstengels met zaaddozen vb van juffertje in ’t groen kunnen de hoogte in.
In deze periode van het jaar kun je met lang stevig blad van baardirissen of Iris germanica ook schitterende hoogtevulling verkrijgen.
Succes
Bekijk meer producten in Bloemschikken en creatief
Zoeken op...: serre - gieter - plantenbak - kippenhok - lavendel - bloempot - vogelhuisje - bloembollen - vliesdoek - potgrond - kweekpot - ajuin - tuinhuis - bloeiende planten - zaaibak