Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemstuk_pasen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 25 november 2020

Bloemstuk Pasen: Bollen met eierschalen beplant met blauwe druifjes.

bloemschikken Pasen

EIERSCHAALBOLLEN MET BLAUWE DRUIFJES

 

  Benodigdheden:

 • Holle piepschuimbollen van diameter 30, 25, 20 cm

 • Schilders afplakband

 • Veel halve eierschalen van de klassieke kippen

 • Muscari (blauwe druifjes) die nog maar een beetje van de bloemknop laten zien.

 • Plat mos

 • lijmstaven + lijmpistool (dat van 'Oasis' is het handigste, dat doet piepschuim niet smelten)

 • tandenstokers

 • brochettestokken / satéstokken

 • Groene pookdraad om er krammen van te maken of oude krammen van 2 cm (roest zie je niet in mos)

WERKWIJZE 

Voor de bol van 20 cm 

 1. Beplak 1 halve piepschuimbol met schilders afplakband. Dit om het smelten van de piepschuim tegen te gaan. Indien je een lijmpistool voor lage temperatuur gebruikt (vb Oasis) is dit niet nodig. Piepschuim smelt niet door deze minder warme lijm. Laat ondertussen je lijmpistool opwarmen.
   

 2. Neem één voor één de halve eierschalen en houd die op kurk of karton. Prik met een els een paar maal voorzichtig in het midden van de eierschaal. Zo bekom je een gaatje waar een satéstokje door kan (hiermee komen de bloembolletjes vast te zitten).
   

 3. Met de appelboor (liefst een met een kleine kant) boor je voorzichtig een opening in het centrum van de piepschuimbol. Je kunt het ook met een mespunt of schroevendraaier.
   

 4. Doe rond de opening op de buitenkant van de eierschaal wat lijm; bevestig deze ter hoogte van de opening op de piepschuimbol.
  Zorg dat de opening van je eierschaal op deze van de piepschuimbol past. Deze eierschaal is je centraal punt, je houdt dat verder in ’t oog als je er andere eierschalen omheen lijmt.
   

 5. Maak nu voor een volgende rij een reeks eierschalen met gaatjes klaar.
   

 6. Eén voor één maak je voor de grootte van het volgende ei (want die zijn verschillend) een gaatje in de bol voor DAT ei. Het is handiger als je eerst je eierschaal op de bol legt, met een potlood of met je els de plaats van de opening aanduidt, waar dat ei moet komen. 
   

 7. Daarna doorboor je de piepschuim opnieuw met de appelboor. VOORZICHTIG. Let op dat je met je vingers de reeds gelijmde eierschalen niet breekt bij het doordrukken van de piepschuim. Zorg er voor dat je verdeling mooi is en dat er tussen de eierschalen een klein beetje plaats is. Je steekt telkens een heel klein beetje mos tussen de schalen in (met satéstokje of met je els). Je maakt naast de centrale eierschaal 1 rij schalen met een opening.
   

 1. Daarna 1 rij halve eierschalen waar geen bloembolletjes in komen, dus geen gaatjes inprikken. Op deze manier behoudt je een mooi contrast tussen het wit van de eierschaal en je mos (ook al werk je met bruine eierschalen).

   

 2. Je hebt nu eierschalen bovenaan je halve bol. Zet nu pas VOORZICHTIG de twee halve bollen aan elkaar. Nu pas omdat het doorboren van de bollen makkelijker is als je een plat vlak hebt en op tafel kunt steunen. Je zet ze vast door halve tandenstokers of brochettestokken afwisselend vanuit de ene helft naar de andere helft te steken. Duw het stokje er goed in, zodat het min of meer niet meer zichtbaar is. (Wil je toch eerst je halve bollen aan elkaar zetten, gebruik dan een bloempot of een ander recipiënt als steun.)
   

 3. Maak groene krammen van pookdraad, of gebruik oude krammen (je ziet het roest minder in het mos) Bekleed het resterend piepschuim met mos en zet vast met de krammen.
   

 4. Plaats de bollen op een ring (kan overschot van rol kleefband zijn vb want je ziet het toch niet), zodat ze niet omvallen. (Heb je geen ring, kun je een bol stabiel maken door onderaan een schijfje weg te snijden, maar dan heb je geen echte bol meer).

 5. Ontdoe de blauwe druifjes van aarde en was de worteltjes mooi uit.
   

 6. Steek een saté of brochettestokje onderaan in de bloembol. Laat de brochettestok in de opening in de eierschaal en de bloembol blijft mooi op zijn plaats. Door de hoeveelheid en verschillende richtingen , zullen de stokken elkaar een beetje kruisen en houden ze elkaar op hun plaats.
   

Voor de bol van 25 cm

Je doet net hetzelfde, maar hier maak je na het centrale punt nog 2 rijen open eierschalen (voor blauwe druifjes). Je eindigt opnieuw met een rij halve eierschalen waar je geen opening in gemaakt hebt en geen bloemen in komen.

Voor de bol van 30 cm

Voor de grote bol, kun je na het centrale punt nog 2 of 3 rijen open schalen verwerken, vooraleer je de buitenste rij eierschalen aanbrengt zonder opening in.

BLAUWE DRUIFJES REGELMATIG BENEVELEN.

Succes ermee.

#179

Auteur: Frone