Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemstuk_mos


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Bloemschikken: Een bloemstuk voor Pasen; een kip van mos

 

Bloemschikken:

Een bloemstuk voor Pasen:
een kip van mos.

BASISGEDACHTE
Een speelse noot in de huiskamer of op ons terras is zeker niet te versmaden vooral met de eerste lentedagen in het verschiet. Daarom stel ik U onze kip in mos voor, het ultieme bloemstuk om ons in de paassfeer onder te dompelen, als symbool van nieuw leven!
Met eenvoudig, goedkoop materiaal kunnen we aan de slag. Even wil ik er bijvertellen dat ons bloemstuk in vaktermen een anecdotische schikking noemt volgens de regels van de wikkeltechniek. Het spreekt voor zich dat we ons zeker niet moeten beperken tot een kip, met de nodige inspiratie kunnen we evengoed andere figuurtjes maken, hierbij denk ik aan een poes, een zwaan en om in de stemming van het moment te blijven zelfs een ei of een paasklok in mos lijken me het proberen waard! Succes.

BENODIGDHEDEN

Niet plantaardig materiaal:

  • Kippendraad voor de basisvorm (ruitvormig uitgeknipt met schaar of nijptang)
  • Wikkeldraad: gewone gebrande ijzerdraad (op een klosje te koop in tuincentra)
  • Reepjes lood of zink (kam, lellen, bek)
  • Snoeischaar – metaalschaar – tang – lijm of lijmpistool
  • Terra-cottapot of mand

Plantaardig materiaal:

  • Mos uit het gazon of ander – droog siergras
  • Maiskorrels voor de ogen

UITWERKING
 

Met kippendraad maken we de basisvorm van onze kip, binnenin stoppen we reeds een eerste dosis mos.
De wikkeldraad vastmaken aan de kip (te beginnen aan staart) .Een handvol mos op de basisvorm leggen en omwikkelen met de wikkeldraad - zeker tweemaal per pluk, goed aanspannen!

Zo bekleden we onze kip verder stapsgewijs tot hij gans overdekt is, de kippendraad moet volledig wegzitten.

Als onze kip er nog wat onwerkelijk uitziet gaan we hem nu verder in de juiste vorm kneden tot we helemaal tevreden zijn over het resultaat, eventueel voegen we nog wat mos toe indien nodig.

Het leukste werkje komt er nu aan: we gaan de kop van onze kip afwerken met bek, kam en lellen die we uit plakjes lood in de juiste vorm knippen, deze kunnen we een kleurtje geven met wat lakverf of nagellak. De ogen kleven we erop met wat lijm, hiervoor kunnen we maïskorrels gebruiken.

Je kan er ook een haan van maken! Met siergrassen maken we deze laatste een mooie staart, die binden we nog even vast, verdoezel dit aanknopingspunt met een plukje mos erboven op.

Vlecht een takkenkrans in de vorm van een nestje met soepele materialen (takken van berken, wilgen, brem ……) en leg er wat stro of pluimen bovenop. Zet het nest op een terracottapot of op een mand, zet er onze kip middenin en klaar is ons paasnest!OPGELET:
Plaats de kip nooit rechtstreeks op de vloer, dit om roestvlekken te vermijden!

#176Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon