Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemstuk_herfst


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Bloemchikken: Open driehoeksschikking met herfstsfeer

bloemschikken: Open driehoeksschikking in herfsttinten 

BASISGEDACHTE
Hoewel deze schikking veel gelijkenis vertoont met de eerder besproken gesloten driehoekschikking is er een verschil: de eerder asymmetrische opbouw. Het is een bloemstuk dat slechts aan de voorzijde mooi oogt, het wordt gemaakt volgens het éénpuntsprincipe, d.w.z dat de lijnen van de geplaatste bloemen, stokken of bladeren naar één punt toekomen. Het strakke en volle van de gesloten schikking ruimt hier plaats voor een enigszins losse en meer open schikking. Hier is de vorm van de driehoek niet opgevuld maar  open.

Met weinig bloemen en goedkoop materiaal kan men dit eenvoudig  bloemstuk maken.

Mooi in huis maar ook te gebruiken op recepties of bij een buffet als versiering van de tafels, in de kerk doet het bloemstuk het goed als altaarversiering .

BENODIGDHEDEN

Niet plantaardig materiaal

  • ondiepe schaal  (kan ook in hoog recipiënt)

  • groen steekschuim

  • snoeischaar, mes, groene fleuristendraad van 0.6 mm dikte

  • guttalint of floraltape voor de Gerbera’s

 

Plantaardig materiaal

  • Bloemen: een 5 tal rozen en gerbera’s, een takje chrysanten, Sedum, Hortensia,...
  • Groen: enkele Polygonumstokken, blad van Polygonum of Hedera (klimop), opvulgroen van Viburnum tinus
  • Bessen: rozenbottels, bessen van Viburnum tinus

 

UITWERKING

Eerst een gepast stuk groen steekschuim snijden daarna water laten opzuigen tot verzadiging. Plaats het steekschuim in de schaal  en maak dat het er zeker 5 cm boven  uitsteekt.

Snij de Polygonumstokken en steek ze in de oasis in de vorm van een driehoek. Snij de stokken schuin (decoratiever). De vorm en de grootte van de driehoek is aan te passen aan de definitieve standplaats van het bloemstuk (grote of kleinere ruimte).

 

Steek de groene takken en bladeren van de Polygonum of Hedera onderaan de schaal  zodanig dat het steekschuim min of meer bedekt is. Men kan nog wat bijgroen van Viburnum Tinus opzij en achteraan de schaal steken.

Snij de rozen met een scherp mes schuin aan en steek ze verhoudingsgewijs in de oasis. Steeds met onpare bloemen werken (3 -5 – 7 …..). Volg de vorm van de driehoek  maar vul hem  niet mee op.

Doe nu hetzelfde met de bloemen van de Gerbera’s. Om Gerbera’s te verstevigen en langer te houden kan men gebruik maken van fleuristendraad en floraltape of guttalint (verkrijgbaar in tuincentra met een bloemschikafdeling). Gerbera’s mogen slechts 1 cm diep in het steekschuim gestoken worden.


Hoe men Gerbera’s verstevigt is te zien op volgende foto’s: 

Steek de draad onderaan in de bloem. Draai vervolgens spiraalsgewijs de draad rond de steel van de bloem.

Neem de floraltape en draai hem strak spannend rond de bloemensteel te beginnen onder de bloemschijf tot volledig onderaan. Snij met de snoeischaar de steel af op de gewenste lengte. Op deze manier kan men de Gerberabloemen plaatsen en draaien zoals men zelf wil zonder de bloem te breken.

De uiteindelijke afwerking gebeurt met het steken van de rozenbottels, bessen van Viburnum  tinus, de bloemen van chrysant, takjes Sedum en Hortensia, deze zodanig steken dat de soorten door elkaar zitten en naar één punt toelopen (éénpuntsprincipe). Zorg ervoor dat men onderaan niet teveel opvult maar openingen laat zodat de verhouding bovenaan en onderaan gelijk is.

Als het bloemstuk af is dan misschien  nog even nakijken of er geen steekschuim meer zichtbaar is,  eventueel nog even verfraaien  met  bladglans, de schikking oogt zo  frisser. Tracht het bloemstuk steeds te plaatsen dat het maar van een zijde moet bekeken worden: op een kastje, een bijzetmeubeltje …


Mooi  met minder typeert deze schikking, met een zweempje herfst in de lucht, de eenvoud van het stuk doet het denken aan …………de  natuur in rust !

#177Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon