Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemstuk_grafstuk_allerheiligen


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Bloemschikken Allerheiligen: Grafstuk met verchillende technieken

Bloemschikken Allerheiligen

Grafstuk met verschillende technieken

BASISGEDACHTE Allerheiligen bloemstuk:

Stilte, rust, mistige dagen,  af toe een beetje zon, nostalgie en heimwee : het is herfst!

Allerheiligen, Allerzielen : afscheid nemen en  terugdenken aan  overleden geliefden, familie, buren ;  hoe kan het beter dan met een mooi grafstuk,  gemaakt met mooie, eenvoudige materialen, een krans als symbool van oneindigheid, terugkeren van de seizoenen met de bladeren dakpansgewijs gestoken : een kransschikking met daarbovenop een mooi bloemstuk in geelbruine tinten : een driehoekschikking. Beide technieken samen gebruikt maken deze creatie origineel, er is misschien wel een beetje werk aan maar het loont de moeite! 

Benodigdheden voor het maken van het Allerheiligen grafstuk met verschillende technieken:

Niet plantaardig materiaal

 • een strokrans
 • blokje groen steekschuim
 • patentkrammen
 • anchor-tape (waterbestendige plakband om te bloemschikken)
 • snoeischaar
 • scherp mes
 • nylon kous

Plantaardig materiaal

 • Bloemen: Gerbera, chrysant, Viburnum tinus, guldenroede, hortensia,...
 • Bessen: Hypericum, rozenbottels,…
 • Blad voor de krans: laurierkers, laurier, witte abeel,...
 • Blad voor de driehoekschikking: Amerikaanse eik, enkele klimopranken

 

Werkwijze vcccoor het maken van het Allerheiligen grafstuk met verschillende technieken:


Knip een groot aantal gelijke bladeren van de laurierkers en snij ze onderaan 1/3 in zodat alleen het bovenste deel van het blad blijft. Leg  de bladeren dakpansgewijs boven elkaar en steek ieder blad vast met een kram. Zorg ervoor dat de krammen niet zichtbaar zijn, dit kan  door de bladeren er goed boven te plaatsen. Als de krammen zichtbaar zijn roesten ze en kunnen zo de grafsteen beschadigen.

De techniek om een krans  te maken is  eerder besproken in het bloemstukthema «  deurkrans »

Om de bladeren strak en mooi op hun plaats te houden draaien we rond de bladkrans oude nylonkousen. We trekken die strak rond de krans en steken ze vast met een kram. Leg de krans enkele dagen op een koele plaats. Ontdoe de krans voorzichtig van de nylonkousen, zo komen de bladeren mooi strak rond de krans te zitten. Hiermee is de  kransschikking af, nu kan  de driehoekschikking er bovenop geplaatst worden.

Snij een blokje steekschuim en laat het water opzuigen tot verzadiging. Snij  onderaan een beetje bij zodat het in de ronde vorm van de krans past,  plaats het  schuim er  bovenop  en bindt het rond de krans vast met waterbestendige tape (anchor-tape): deze kan men aanschaffen in tuincentra of in een  bloemenspeciaalzaak.

Steek  enkele klimopranken in de oasis en leg ze in de richting van de krans naar elkaar toe. Steek ze vast met een kram zodat ze op hun plaats blijven. De klimopranken accentueren nog meer de kransvorm en geven een betere overgang met de driehoekschikking.

 

Plaats  de Gerbera’s in de vorm van een driehoek. Men kan natuurlijk ook kiezen voor andere bloemen : rozen , anjers , ….

Plaats onderaan wat bladeren van de Amerikaanse eik (wondermooie herfstkleuren) en vul de openingen tussen de Gerbera’s op met de rest van de bloemen en bessen zoals chrysant, Solidago, Viburnum tinus , enz….. Zorg er steeds voor dat de driehoeksvorm behouden blijft. Deze techniek is in een eerder artikel besprokengesloten driehoekschikking .

De overgebleven plekjes oasis camoufleren met  bloemen van  Hortensia’s.

Deze iets moeilijker techniek, waarbij twee manieren van schikken één harmonieus geheel vormen, is uitermate geschikt als grafstuk, eigenhandig gemaakt, met zelfgekozen kleuren en héél veel tederheid en liefde als geschenk voor onze dierbare overledenen.

#39Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon