Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemstuk_festoen


https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 27 mei 2022

Bloemschikken: festoen voor de kerst

Bloemschikken thema:

festoen voor de kerst

Een festoen als kerstversiering.
 
BASISGEDACHTE
Bent u nog op zoek naar een sfeervolle kerstversiering voor de feesttafel? Misschien kan het volgende tafelstuk een prima hulpje zijn, niet alleen tijdens het kerstdiner maar tijdens de ganse feestperiode zal het bloemstuk schitteren dit zowel in een klassiek interieur maar ook in een sober, modern interieur. Onze festoen is een variatie op de klassieke guirlande of slinger, onderaan smal en geleidelijk breder naar boven toe. Waarom een variatie? Omdat we het festoen of de guirlande meestal tegenkomen hangende aan gevels of muren, ook in de gebeeldhouwde vorm, denken we hierbij aan de vele renaissancewoningen, wij gaan hem echter midden op de feesttafel plaatsen in de liggende vorm, 2 festoenen tegen elkaar gelegd vormen mits enkele kleine trucjes het perfecte tafelstuk. We maken het festoen volgens de wikkeltechniek, d.w.z. takjes groen dakpansgewijs op elkaar leggen en met wikkeldraad vastbinden aan een dun houten latje.
Zeker niet te versmaden: dit bloemstuk kan men maken met zeer eenvoudige en goedkope materialen, zo houden we ons budget enigszins in evenwicht tijdens de dure feestperiode.
 
BENODIGDHEDEN

Niet plantaardig materiaal
 • Wikkeldraad, lijmpistool, prikker en nagels
 • Dun houten latje van ongeveer 40 cm (afhankelijk van de lengte van de tafel)
 • Snoeischaar, kaars, klei, kerstversiering (kleine kerstballen, pakjes, paddestoelen, kerstmannetje ….)

Plantaardig materiaal

 • Coniferengroen (verschillende soorten = verschillende kleuren)
 • Blad van groenblijvers (hulst, kardinaalsmuts) , mos
 • Vruchten, bessen (aardbeimaïs, gedroogde zwam, rozenbottels, Elsproppen …..)

Opgelet: gebruik liefst geen cedergroen of soorten groen van kerstspar en aanverwanten (Picea), dit omwille van de zéér vlugge naalduitval.

 

 
UITWERKING
 • Kleef een prikker in het midden van de houten lat met behulp van een lijmpistool of met enkele fijne nageltjes. Klop op het andere uiteinde van het latje een nagel of draai er een oogvijs in.
 • Knip het coniferengroen op lengtes van 10 –15 cm en verdeel per soort. De wikkeldraad wordt vastgemaakt aan het uiteinde van het latje met behulp van de oogvijs of nagel. Plaats het eerste takje groen bovenaan het latje en draai de wikkeldraad strak rond groen en lat. 

 • Ga op deze manier verder naar achter, dit dakpansgewijs zodat de wikkeldraad onzichtbaar blijft. Afwisselend een paar takjes (toefje) coniferengroen of een groenblijver links, boven en rechts van het latje plaatsen en omwikkelen met de wikkeldraad. Naarmate naar het midden toe wordt gebruik gemaakt van langere takjes groen. Stop halverwege het plankje zo dicht mogelijk bij de prikker en leg een knoop in de wikkeldraad en knip hem door.

 • Begin nu aan de andere kant van het latje en ga op dezelfde wijze tewerk als hierboven beschreven. Hou er rekening mee dat de breedte aan de beide helften gelijk is. Werk terug af tot aan de prikker, span de wikkeldraad strak aan, doe er een knoop in en knip af.
 • Kneedt de bol klei goed mals en plaats hem op de prikker , zet in het midden van de klei een mooie kaars(loodrecht!).

 

 • Werk rond de kaars af met groen en versieringen zodat de klei onzichtbaar wordt. Hierbij mag u gerust een takje groen in de klei vaststeken, te beginnen onderaan en zo naar boven toe. Ook kan men nu over het ganse festoen versieringen aanbrengen door middel van een draad naar eigen believen. 

 • Het festoen is nu volledig af, mits eventueel nog een laatste controle op openingen en indien aanwezig ze nog even opvullen met wat mos.

Nog even een cliché, maar daarom niet minder welgemeend, mijn wensen voor alle bezoekers: "Zalig kerstfeest en « spetterende» eindejaarsfeesten, vrede, vriendschap, rust, creativiteit en voor de sneeuwliefhebbers: een witte kerst!"

#35Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon