Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemstuk_driehoeksschikking


https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 27 mei 2022

Bloemschikken: gesloten driehoeksschikking

BASISGEDACHTE
Hoewel deze schikking eerder terug te vinden is als versiering in een vergaderzaal, om een inkomhall op te fleuren, voor een lezenaar of altaar wil ik het niet nalaten ook dit bloemstuk te bespreken. Het is een bloemstuk dat slechts aan de voorzijde mooi oogt en dat gemaakt wordt volgens het eenpuntsprincipe d.w.z dat de lijnen van de geplaatste bloemen of bladeren naar een punt toekomen. Het is een strakke, symmetrische schikking die de vorm heeft van een opgevulde, gesloten driehoek. Men heeft echter ook een variant: de open driehoekschikking die minder strak en veel moderner oogt. Deze laatste zal ik verder bespreken.

BENODIGDHEDEN:
Niet plantaardig materiaal
ondiepe schaal of mand (10 cm diep)
groen steekschuim
snoeischaar, mes
onderschaaltje

Plantaardig materiaal
Bloemen: een 5 tal takken chrysanten, Solidago, Mathiola(zomerviolier), Lelies
Groen: Polygonumstokken, blad van Fatsia, opvulgroen van Euonymus

UITWERKING
Leg de groene oasis eerst op een onderschaal en dan in de mand (vooraf onderdompelen in water tot verzadiging). Maak dat de oasis een 4 tal cm boven de recipiënt uitsteekt. Snij de Polygonumstokken en steek ze in de oasis in de vorm van een driehoek. De vorm en de grootte van de driehoek is aan te passen aan de definitieve standplaats van het bloemstuk (grote of kleinere ruimte).

   

Steek de grote bladeren van de Fatsia (kan ook met Aronskelkblad, Hosta,…) onderaan de mand zodanig dat het steekschuim min of meer bedekt is. Men kan nog wat bijgroen van Euonymus opzij en achteraan de mand of schaal steken. Plaats op regelmatige afstand en in symmetrie takken gele Solidago (guldenroede) en witte bloemen van Mathiola (zomerviolier). Zorg er steeds voor dat de vorm van de driehoek gerespecteerd wordt.

 

Snij de chrysanten aan en plaats ze eveneens in symmetrie tussen de andere bloemen.

Tip: snijbloemen snijdt u het best af onder water. Op die manier kunnen er geen luchtbellen in de steel komen en kan de snijbloem beter zijn water opnemen wat de houdbaarheid ervan aanzienlijk verlengt. Tenslotte maken we ons bloemstuk af met het steken van de Lelies. Deze bloemen die het symbool zijn van zuiverheid worden veel gebruikt bij kerkelijke feesten maar verdienen ook in onze huiskamer een plekje. Het zijn bloemen die lang houdbaar zijn. De meeldraden kunnen wel vervelende vlekken geven op kledij, deze meeldraden afsnijden is een perfecte oplossing.

Het voorgestelde bloemstuk op de foto’s is sober, niet echt kleurrijk, het is gemaakt om de kerk op te fleuren bij de viering van het Heilig Vormsel, geel en wit geven de hoofdtoon aan (pauskleur). Het kan echter ook veel fleuriger en levendiger met meer in het oog springende kleuren, dit naar eigen smaak aangepast aan de gelegenheid of het moment.

#36Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon