Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemstuk_bladeren_krans


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Decoratieve bladkrans maken

Basisgedachte

De kunst bestaat erin in een blad meer te zien dan enkel een blad, er een krans mee maken die oneindigheid symboliseert, dat is meteen het geheim van een van de oudste vormen van het bloemschikken

cercis.jpg
judasboom / Cercis

Veel materiaal is er niet nodig voor het maken van deze deurkrans met bladapplicatie,   enkel een strokrans, bladeren van de olijfwilg (Eleagnus), daarin worden de peulen van een judasboom (Cercis) verwerkt. De bladeren van deze sierstruiken zijn gemakkelijk te vinden in de tuin en zijn uiterst decoratief.

Deze sobere krans kan dienst doen als deurkrans, adventskrans of als wandversiering, laten indrogen kan ook om er vele jaren van te genieten, de tijd helpt misschien de kleur vervagen maar de schoonheid van het moment blijft gevangen in een eindeloze cirkel!

BENODIGDHEDEN

Niet plantaardig materiaal :

  • strokrans van 30 cm diameter
  • bloemschikkrammen
  • snoeischaar
  • sierlint 

bladkrans1.jpg

bladkrans2.jpg

Plantaardig materiaal:
  • bladeren van Eleagnus (Olijfwilg)
  • gedroogde peulen van de Judasboom(Cercis)

 

UITWERKING

Neem bladeren van de olijfwilg (Eleagnus) van gelijke grootte en knip ze 1/3 in. Bewaar telkens 2/3 van het bovenste gedeelte van het blad.
De peulen van de judasboom (Cercis) worden ook voor de helft ingesneden. Het bovenste van de peul wordt verwerkt in de krans.

Leg de grijze onderkant van het olijfwilgenblad naar boven en steek het onderaan vast met een kram. Leg een volgend blad naast het eerste blad zodat het ene blad de helft van het vorige overlapt, eveneens vaststeken en zo verder doen rondom de krans.

bladkrans3.jpg bladkrans4.jpg
bladkrans5.jpg bladkrans6.jpg
Leg  de peul op het blad, leg er terug een nieuw blad over zodat de bruine kleur van de peul er 2 cm bovenuit steekt. Dit blad wordt  er dakpansgewijs opgelegd en vast gestoken met een kram. Zorg er steeds voor dat de peul samen met het blad vastgeprikt zit.

De handeling herhalen, bladeren en peulen  op dezelfde wijze dakpansgewijs en in ringen rond de krans leggen en vastzetten met bloemschikkrammen. De krammen wel voldoende verbergen, ze mogen niet zichtbaar zijn.
Wanneer de krans bijna rond gestoken is, de laatste bladeren onderaan de eerste bladeren schuiven. Licht de punt van het blad op, steek een kram in het laatste blad en leg de punt van het eerste blad erover zo zijn de krammen onzichtbaar.
bladkrans7.jpg bladkrans8.jpg

TIP
: de afgewerkte krans kan nog een eigen accentje krijgen:  vb. versieren met een royale strik bladkrans9.jpgvan sierlint die men vastzet met een kram... deze krans is dan meteen een perfecte deurkrans maar ook een plekje aan de muur is te waarderen!

Een variatie op deze bladkrans bladkrans12.jpg
Gewoon plat gelegd met vier (rode) kaarsen (met een lijmpistool of nagels vastgezet) is deze creatie een prima adventskrans. Af te werken met een beetje sparrengroen en rode hulstbessen. Het speciale effect van de krans is echter wel de soberheid, tracht deze dan ook te behouden.

 

Wat ook kan: een  windlicht in het midden van de krans plaatsen zorgt voor een  perfecte  tafelversiering.

Grijze bladeren van de Eleagnus vervangen door bladeren van witte Abeel of de blaadjes van Zilverblad (Senecio maritima) afgewisseld met kleine rozenbotteltjes zorgen voor een nieuwe creatie, even mooi maar toch anders, variatie op een thema.
 

bladkrans10.jpg bladkrans11.jpg

 

bladkrans13.jpg

 

Kortom deze krans is  een bakermat van hoop, vrede, vriendschap, gezelligheid, creativiteit...  pluk het moment : ZALIG KERSTFEEST!

#31Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon