Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemstuk_biedermeier


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Bloemschikken: compacte biedermeier maken

Hou je van gezelligheid en creëer je graag een knusse sfeer in huis dan is een biedermeierschikking zeker op zijn plaats . Meer en meer zien we de klassieke bloemstukken terugkeren in onze interieurs. Het tere, volmaakt rond of ovale karakter van de biedermeie is een typerend kenmerk voor deze kunststijl-stroming die vooral opviel in de meubelkunst en zich situeerde rondom de eerste helft van de 19de eeuw (1815 - 1850) in Noordwest-Europa.
Eigen aan deze schikking is de typische bolvormige uitwerking. Met verse bloemen uit eigen tuin kan men zeer mooie creaties maken, deze kan men laten indrogen, zodat we er nog maandenlang plezier aan beleven (dit kan echter ook onmiddellijk met droogbloemen).
Om de halve bol nog meer te accentueren maakt men het best gebruik van ronde, platte en bolvormige bloemen of bessen.


biedermeier 

Men heeft verschillende soorten schikkingen in de biedermeierstijl zoals:

 • een ringbiedermeier (klassieke) waar de halve bol gevormd wordt door bloemen, bessen of vruchten die gestoken worden in ringen.
   
 • een millefleur-schikking waar het plantenmateriaal op een eerder luchtige manier gestoken wordt.
   
 • een structuurbiedermeier waar de opvulling van de materialen gebeurt in kleine groepjes van bloemen, bessen, vruchten en bladeren in verschillende structuren en vormen.
   
 • een compacte biedermeier zoals hierna uitgewerkt.

Bij alle genoemde vormen moet de halve bolvorm steeds terugkeren in de biedermeiercreaties.

Een biedermeierbloemstuk komt zeer goed tot zijn recht als tafelstuk maar gebonden in een boeket zal vermoedelijk geen enkele bruid dit bloemstuk weigeren!

bloemschikmaterialen voor het maken van een biedermeier:

Niet plantaardig materiaal:

- Groen steekschuim (oasis)
- Mandje, schaaltje of potje
- Plastiekfolie
- Snoeischaar, scherp snijdend mesje

TIP: Een sober terracottapotje kan men een heel apart tintje geven dit door dit laatste in te smeren met zwart schoensmeer en het daarna met babytalkpoeder rijkelijk te bestrooien en het poeder er daarna in te wrijven, laten drogen en het resultaat zal u zeker verbluffen.


biedermeier

Plantaardig materiaal:

 • Groen: takjes Pieris, Viburnum tinus, klimopblaadjes
  Zaaddozen van papaver, Alstroemeria.
   
 • Bloemen: Statice, rozen, kogeldistel, Sedum (of andere naar eigen smaak!)

Werkwijze voor het maken van de biedermeier:
Snijdt het steekschuim zodat het mooi in het gekozen potje of mandje past. Tracht het daarna zodanig te bewerken dat het de vorm van een halve bol benadert, het moet wel ruim boven het mandje uitsteken! Wanneer onze oasis perfect op maat gesneden is laten we hem water opzuigen tot verzadiging (kijk hiervoor misschien nog even naar het artikeltje over structuurschikking). Nu hebben we even tijd om ons mandje of potje te bedekken met plastiekfolie, dit om waterlekken te voorkomen.

We gaan op onze bol de basispunten op de rand van het potje bepalen. Steek op deze punten horizontaal een stukje Pieris.
Bepaal nu een groot punt in het midden, steek hier ook een stukje groen. Nu kunnen we tussen deze punten meerdere takjes groen steken zodat ze de omtrek van een halve bol vormen.

Verdeel nu de takjes Pieris gelijkmatig over het steekschuim zodat u reeds het skelet en de ½ bolvorm van het biedermeierstuk bekomt. De lengte van zowel de takjes, bloemen of ander materialen dient op dezelfde lengte gesneden te worden.

Plaats tussen de groene takjes van de Pieris de 2 kleuren Statice gelijkmatig en zorg ervoor dat ze er niet bovenuit steken maar dat ze de ½ bolvorm die reeds uitgezet is mee volgen. Verdeel de beide kleuren goed door elkaar.

Nu kunnen we ons bloemstuk verder gelijkmatig opvullen door er Sedum-toefjes, kogeldistels en papaverzaaddozen tussen te verwerken. Hoe kleiner de toefjes hoe fijner het bloemstuk oogt.

Tenslotte kunnen we onze creatie nog een kleuriger tintje geven door het biedermeier af te werken met kleine rode roosjes, alhoewel het zonder deze roosjes even mooi is, enkel wat soberder, de plaats binnen ons interieur zal dit laatste misschien mee bepalen, meer kleur: met roosjes, zachter: zonder! Kortom men kan hier werken naar eigen aanvoelen wat het bloemstuk steeds weer uniek maakt. Smaken verschillen nu eenmaal!

Het resultaat van ons bloemstuk zal zeker complimentjes uitlokken en de energie die erin gestoken wordt zal ruimschoots vergoed worden door de blijvende waarde van deze creatie, wat ons misschien komende winter met heimwee zal doen denken aan zonniger dagen maar ook dan zal de warmte aanwezig zijn van de voorbije zomer ............. in onze biedermeier !!!!


Hierbij nog een variant op het thema

#30Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon