Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemstuk_adventskrans


https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 27 mei 2022

Bloemschikken: alternatieve adventskrans maken

de adventskrans anders bekeken:

BASISGEDACHTE

Rust en stilte, een doffe glans die overblijft na het afscheid van zomer en herfst doet ons verlangen naar schittering en kleur, de periode vóór Kerstmis is de aanloop, door het creatieve en speelse van de hieronder voorgestelde tafelschikking geven we onze woonkamer al een extra cachet van feest en verlangen naar.

De advent die begint de 4de zondag vóór Kerstmis is voor het christendom een belangrijke periode in het kerkelijke jaar . Traditiegetrouw versieren we dan ons interieur met een adventskrans, de krans die ik u voorstel wijkt wat af van het klassieke patroon maar is toch opvallend mooi en harmonieus. In deze alternatieve schikking komen de cirkelbewegingen (oneindigheid), de krans ( teken van nestwarmte en hoop) en de vier lichtpunten (symbool van de 4 zondagen) terug op een eerder speelse manier. Liefst gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijke elementen en dito groen met als blikvanger 4 bolkaarsen. Hoewel paars de adventskleur is in de kerkliturgie, is de hoofdtoon bij deze schikking groen in contrast met rood.

Deze tafelschikking in een platte schaal wordt gemaakt volgens het meerpuntsprincipe.

BENODIGDHEDEN

Plantaardig materiaal

  • Bessen en vruchten: rode sierappeltjes, hulst of Skimmiabessen, kastanjes

  • Groen : sparrengroen, Skimmia, Buxus, lavendel.... Mos: kussentjesmos of mos uit tuin en bos

  • Andere : Hortensiabloemen, Polygonumstokken, siergrasstengels in busseltjes gebonden,…

  • Voor de krans: slappe takken of ranken van Clematis, Cornus...

Niet plantaardig materiaal:

UITWERKING

Kleef in de schaal de prikkers met het lijmpistool vast (dient om de oasis op zijn plaats te houden). Snij de met water verzadigde blokken steekschuim overlangs door zodat ze een dikte van4 cm hebbenen leg ze met wat snij- en paswerk in de ondiepe schaal. Het steekschuim hoeft niet tot de rand. Het mos zal later de openingen bedekken.

Plaats de kaarsen -naar smaak- al of niet op gelijke hoogte op het steekschuim en teken wat concentrische cirkels in de oasis.


TIP:: Om kaarsen in oasis op zijn plaats te houden met een aansteker een 3 tal stukjesfloristendraad (pook opwarmen langs één kant tot gloeiend warm, daarna zachtjes onderaan in de kaars duwen en eventueel gelijk snijden. Dit doet men best op deze manier om het openbarsten van de kaarsen te vermijden.
 

 

 

Snij het groen op gelijke hoogte en plaats soort per soort op de gemaakte cirkels. Plaats op dezelfde manier de holle , gesneden Polygonumstokken.

Leg nu de rode sierappeltjes (enkele rode variëteiten: Profusion, Red sentinel, Red obelisk) op de holle Polygonumstokken en vul verder aan met groen.
Hoe groter het kleurencontrast hoe meer de cirkelbewegingen en lijnen tot uiting komen.

Steek vervolgens het groen, de hortensiabloemen, de kastanjes (vooraf op tandenstokers of satéstokjes gestoken). Maak dat alles goed aansluit en dat er geen groen steekschuim meer te zien is.

Plaats de rest van het groen, bessen van de hulst en de zelfgemaakte busseltjes siergras tot de schaal vol gestoken is. Plaats nu het mos.

Leg aan de rand van de schaal het kussentjesmos (of ander mos) zodanig dat alles goed aansluit en er geen openingen meer zijn.

Om het bloemstuk te vervolledigen maken we een lichte krans met geen te zware takken (vb.: ranken van Clematis) met een diameter die overeenkomt met die van de schaal zodat de krans juist op de binnenkant van de schaal blijft liggen. Door deze speciale handeling wordt het bloemstuk omgetoverd tot een adventskrans.

Een tikkeltje eigenzinnig en speciaal, deze adventskrans, echter wel de moeite waard . Zijn de dagen somber, valt het weer niet mee, maakt dan van uw huiskamer een echte feestkamer, deze krans zal mee de unieke sfeer bepalen !

Enkele varianten van deze adventskrans.

#13Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon