Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemschikken_watervalboeket


https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 27 mei 2022

Bloemschikken: cascadeschikking of watervalboeket

Watervalboeket of cascadeschikking als een vakantie-ideetje.

Zomer, zon, water: dit bloemstuk geeft het perfect weer! Met dit zwierige boeket bloemen fleuren we onze kast of een uniek meubelstuk op, klassiek van stijl, Engels maar toch in.
Cascade is het Franse woord voor waterval, idee dat we terugvinden in onze manier van schikken, alle bloemen worden zoveel mogelijk naar beneden gestoken.
Ultrafijne bloemen, afgewisseld met enkele aparte, grotere soorten, misschien wel in bijzondere kleuren en tinten eisen de hen toebedeelde plek op en vormen als het ware onze waterval, naar onderen toe moet ervoor gezorgd worden dat het bloemstuk smaller is dan bovenaan.
Deze schikking zal de nodige indruk maken, feestelijk en statig, misschien zelfs een tikkeltje gedisciplineerd.

Bloemschikmaterialen voor het maken van het watervalboeket:
Niet plantaardig materiaal

  • schaal of pot
  • groen steekschuim
  • snoeischaar, mes
  • onderschaal op hoge staander of kast

Plantaardig materiaal

  • Bloemen : een 10 tal takken Lysianthus, vrouwenmantel, zevenblad 
  • Groen: ledervaren, enkele soepele takken van Asparagus falcatus, Asparagus sprengerii, hop, Lonicera, enz.

Werkwijze voor het maken van dit watervalboeket:
Plaats de oasisblokken na verzadiging van water in de schaal of pot. Zorg ervoor dat ze voldoende hoog geplaatst zijn zodat ze zeker een 15 tal cm boven de schaal uitsteken en snij ze rond bij. Deze hoge plaatsing is nodig om de vallende vorm van het watervalboeket te verzekeren.

 

Plaats de schaal op de onderschaal en begin eerst met het steekschuim weg te moffelen door het gelijkmatig te besteken met korte stukjes groen, de schermbloemen van zevenblad (fluitenkruid , Dille,…) en de vrouwenmantelbloemen. Dit doet u volgens de biedermeiertechniek.

Geef nu de vorm van het watervalboeket aan door eerst de stevige bladeren van de ledervaren te plaatsen en vervolgens de soepele en buigzame takken van de sierasperge (Asparagus) er bovenop te steken. Deze soepele takken vloeien als het ware naar beneden zoals bij een waterval. Steek ze zodanig dat het boeket onderaan smaller toont dan bovenaan. Plaats ze op regelmatige afstand en in symmetrie. De materiaalkeuze die we gebruiken is zéér belangrijk.

Steek vervolgens de soepele takken van de vrouwenmantel (Alchemilla) en fluitenkruid tussen de Asparagustakken door in de oasis. Dit dient ook op regelmatige wijze en in harmonie met de schikking te gebeuren. Dus bovenaan breder en naarmate men naar onderen gaat smaller werken.

 

Tenslotte maken we ons bloemstuk af met het steken van de speciaal voor deze schikking, mooie en lang houdbare bloemen van de Lysianthus. Deze kan men in de bloemenwinkels aanschaffen in vele kleuren van roomwit tot paars. Deze bloemen lenen zich uitermate goed voor dit boeket daar ze soepel verwerken. Steek ze terug op gelijkmatige wijze boven en tussen de rest van het groen en de bloemen met steeds terugkerend respect voor de waterval of cascade.

Dit statige bloemstuk zal menig bewonderaar lokken. Klassiek of modern interieur, het speelt nauwelijks geen rol, deze cascade komt tot zijn recht en hoort bij het geheel.

Veel succes!
Van Hecke Wilfried

#203Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon