Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemschikken_valentijn_hartjes

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 3 juli 2022

Tafelstuk voor valentijn met vele liefdesharten zelf maken als origineel cadeau

tafelstuk voor valentijn

Een tafelstuk mag niet te hoog zijn; je moet immers nog naar elkaar kunnen kijken. Daarom is dit een ideaal stuk om over de volledige breedte van een tête-à-tête-tafeltje te plaatsen 

Nodig

Werkwijze 

  1. Op de piepschuimen hartjes kleef je licht verfrommelde stukjes keukenpapier of  toiletpapier of rode servetten met behangerslijm. Je laat ze drogen en verft ze daarna in rood (of het kleur van jouw gekozen bloemen, of van je schaal)
  2. Leg in de schaal een bodem van grijs steekschuim tot 1 cm onder de rand. Verspreid de 2 soorten mos over de volledige oppervlakte zodat het er uitziet als een patchwork en zodat er variatie van hoogte ontstaat.
  3. Zet het bolmos vast met lange zelfgemaakte groene krammen (van pookdraad). Zorg dat de bolle kant van de kram gelijk is met de oppervlakte van je mos, maar maak ze lang genoeg voor het bolmos zodat ze nog in je steekschuim prikken.
  4. Zorg dat alle steekschuim weggewerkt is. Eventueel hier en daar langs het bolmos de kleine gaatjes met een plukje plat mos bijwerken.
  5. Snij  takjes rode Cornus op verschillende hoogten, steek die in het steekschuim (door je mos heen) en maak mooie groepjes met afwisselende hoogten. Je laat de takjes lichtjes naar buiten vallen.
  6. Met een els of priem (timmergerief) maak je een gaatje onderaan het hartje en steek er dan een takje Cornus in. Je verdeelt zo de hartjes in de groepjes Cornus. En wissel af van hoogte. Vind je het leuk om je hartjes op het mos te laten liggen, dan kun je een stuk pookdraad of een etalagespeld, of een fijne nagel in het hartje steken waardoor je het op het mos kunt vast maken.
  7. Maak tussen de groepjes takken (door het mos met een dikke tak of met een appelboor) een gaatje in je steekschuim en plaats dan (op een schuine wijze, mocht je zoals in het vb een ondiepe schaal gebruiken) de met water gevulde bloembuisjes in, waarin de Ranonkels komen.
  8. Verdeel de ranonkels mooi in hoogte en in bloemgrootte.

Het mooiste effect bekom je door zowel je bloemen, je soorten mos, als je takjes in groepjes te verwerken. 

Je kunt natuurlijk ook andere bloemen gebruiken vb rozen (donkere rozen drogen mooi in)  

Vergeet niet regelmatig te kijken of je bloemen geen dorst hebben. Rode ranonkels drogen net als rode rozen heel mooi in, dus aan jou om te beslissen wanneer ze voldoende open staan en je ze zo laat drogen. En als je de hartjes verwijderd, heb je nog een mooi stuk dat niet direct meer aan Valentijn doet denken. 

Als je dit stuk met groene Cornus maakt en je gebruikt bloembollen die al een beetje groen hebben, kun je er een lentestuk van maken. De bloembollen prik je op een tandenstoker en zo in je mos. Ze komen wel open als je ze af en toe bespuit met een plantenspuit. 

En nu maar experimenteren en je eigen fantasie gebruiken.
Een mooie Valentijn.

#891

Auteur: Nigella

Terug naar boven icoon